Muzicieni români pe scena MY Unique Jazz Festival din Berlin

Mircea Tiberian Trio va urca pe scena celei de-a noua ediții a My Unique Jazz Festival, luni, 3 octombrie 2022, ora 21.00, la Kunstfabrik Schlot din Berlin. Organizat de rețeaua institutelor culturale EUNIC Berlin, festivalul are loc anul acesta între 29 septembrie și 4 octombrie și reunește artiști din peste 20 de țări, având ca scop prezentarea diversității jazzului european în diferitele sale dialecte, rădăcini și evoluții.

Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin susține participarea la eveniment a pianistului Mircea Tiberian, acompaniat de Oliver Portratz (contrabas) și Tilo Weber (percuție), figuri emblematice ale jazzului românesc și german.

Născut în 1955, Mircea Tiberian este o figură emblematică a jazz-ului românesc, cu o prestigioasă carieră muzicală și academică. De-a lungul celor 40 de ani, Tiberian a cântat cu muzicieni de jazz români de prim rang și cu numeroși muzicieni occidentali, precum Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, John Betsch, Ed Shuller, Nicolas Simion, Adam Pieronczik, Maurice de Martin, Theo Jörgensmann, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Daniel Erdmann, Claudio Puntin și mulți alții. Educat în tradiția clasică, pianistul a urmat linia expresivității instrumentale stabilită de McCoy Tyner și Thelonious Monk. Printre lansările sale recente se numără Both Sides Of The River,în trio cu Chris Dahlgren și John Betsch, Dance Around The Dragon Tree, un duet cu percuționistul Maurice de Martin și albumul solo de pian Looking Forward To The Past.

Oliver Potratz – contrabas. Născut în 1973 în Hamburg, Germania, și-a început cariera ca violonist și basist (bas electric). La vârsta de 20 de ani a început să cânte la contrabas și, după doar un an, a fost admis la renumitul Conservator din Berlin, unde a studiat contrabasul clasic cu Michael Wolf. În paralel cu pregătirea în materie de muzică clasică, a început să studieze și jazz, tot la Conservatorul din Berlin, cu David Friedman, Jerry Granelli și Sigi Busch. A concertat ca sideman și lider de trupă în peste 50 de țări, la diverse festivaluri internaționale de jazz. Oliver Potratz a susținut concerte solo de muzică clasică cu orchestre germane de renume, a compus lucrări pentru orchestre din Uzbekistan, Afganistan și a fost invitat la festivalul de tango din Buenos Aires.Are la activ 40 de înregistrări și a colaborat cu nume precum: Rolando Villazon, Thomas Stanko, Kudsi Erguner, Gitte Haenning, Wencke Myhre, Rolf Kühn, David Friedman, Kalle Kalima, Frank Gratkowski, John Schröder, Jiggs Wigham. În 2008 a câștigat premiul german de jazz cu trupa "Klima Kalima", iar în 2009 - premiul al doilea cu Carsten Daerr Trio. În 2015 a primit o bursă artistică din partea orașului Berlin. Din 2016 este directorul proiectului german-afgan safar-proiect care a luat naștere la Universitatea de Muzică Franz Liszt Weimar.

Tilo Weber – percuție.Născut în 1990, la Aachen (Germania), este toboșar și compozitor stabilit la Berlin. Scrie muzică pentru propriile sale trupe, Animate Repose și Four Fauns, si este toboșar percuționist în trupe precum David Friedman Generations Trio, Generations Quartet, Clara Haberkamp Trio (Premiul Jazzbaltica 2011), sau The Golden Choir și Y-Otis. În 2017, Tilo Weber și David Friedman au fondat propria casă de discuri, Malletmuse Records.Tilo Weber a studiat tobe în cadrul Jazz Institut din Berlin între 2009 și 2014, cu profesorul John Hollenbeck și compoziție, la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg între 2015 și 2017, cu profesoara Ruta Paidere. În 2017, a studiat percuție clasică, alături de compozitorul Bernhard Wulff, la Freiburg. De asemenea, a studiat, în particular, cu Christoph Hillmann, Steffen Thormählen și Harald Ingenhag.Colaborările cu Greg Cohen, Peter Brötzmann, David Friedman, Rudi Mahall, Chris Dahlgren și Tobias Siebert îl aduc pe scenele naționale (Festivalul Jazz Baltica) și internaționale.

Prezența românească în cadrul MY Unique Jazz Festival a fost nelipsită până în 2019, la acesta luând parte numeroși muzicieni români, precum saxofoniștii Liviu Butoi și Nicolas Simion, percuționistul Claudiu Purcarin și cântăreața Teodora Enache, violonistul și chitaristul George Dumitriu, pianiștii Mircea Tiberian și Sorin Zlat.