Muzicieni români în Orchestra Europeană de Tineret (EUYO)

În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2011, trei muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret – Adrian Dima (vioară), Ana Popescu-Deutsch (vioară) şi Andrei Mihăilescu (contrabas) – alţi trei fiind păstraţi pe lista de rezerve – Luciana Alexandra Dragomir (vioară), Octavian Moldovean (flaut) şi Daniel Mureşan (tubă). De asemenea, Alexandru Mihai (vioară) va participa la şcoala de vară EUYO.

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Prin concertele şi turneele susţinute în întreaga lume şi prin nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor, EUYO a devenit una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

EUYO susţine în general două turnee anuale, în primăvară şi în toamnă, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente. În 2012 EUYO a fost invitată să participe la Olimpiada Culturală Londra 2012, în programul New Music 20x12.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual preselecţii în fiecare ţară, membrii actuali ai orchestrei trebuind să se prezinte la preselecţii pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

În România preselecţia a avut loc în data de 11 februarie 2011 la Bucureşti, Sala Mică a Ateneului Român şi a fost organizată de ICR în parteneriat cu ARTEXIM.

Începând cu anul 2010 participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.