Muzicieni români în Orchestra Europeană de Tineret

În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2014, trei muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret – Adrian Dima (vioară), Sorin-Vlad Spasinovici (violă) şi Andrei Mihăilescu (contrabas) – alţi şase fiind păstraţi pe lista de rezerve – Beatrice Gagiu (vioară), Ciprian-Ştefan Oravet (vioară), Ioana Mardare (violă), Albert Papp (vioară), Victor Savca (contrabas) şi Maria-Andreea Dragomir (oboi).
De asemenea, Andrei Mihăilescu (contrabas) se află pe lista celor opt muzicieni ce au șansa de a deveni membri ai Orchestrei Festivale Budapesta în stagiunea 2014/2015, în urma selecţiei ce va fi făcută de maestrul Ivan Fischer.

EUYO susţine în general două turnee anuale, în primăvară şi în toamnă, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente. În 2014 EUYO va concerta la Londra, în data de 9 mai, cu ocazia Zilei Europei şi va merge în turneu în Germania, Austria, Anglia şi Olanda.

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Prin concertele şi turneele susţinute în întreaga lume şi prin nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor, EUYO a devenit una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual preselecţii în fiecare ţară, membrii actuali ai orchestrei trebuind să se prezinte la preselecţii pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

În România preselecţia a avut loc în data de 7 februarie 2014 la Bucureşti, Sala Mică a Ateneului Român şi a fost organizată de ICR în parteneriat cu ARTEXIM.

Începând cu anul 2010 participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

REZULTATE