Muzică și film din România la Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Cu sprijinul ICR Bruxelles, bateristul Ovidiu Lipan Țăndărică şi fanfara Zece Prăjini, acordeonistul Roberto de Braşov cu ansamblul său şi formaţia Zmei Trei vor fi vedetele Festivalului Balkan Trafik, desfășurat între 12 şi 15 aprilie 2012 la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles. Filmul Loverboy (2011), regizat de Cătălin Mitulescu, va avea premiera belgiană duminică, 15 mai. Pe durata festivalului, Bozarshop va pune la dispoziţia publicului filme şi cărţi româneşti.
Mozaic al diversităţii culturale şi al comunităţilor din Sud-Estul Europei, Festivalul Balkan Trafik se doreşte un loc de întâlnire a celor mai buni creatori din regiune şi din diaspora. Peste 200 de artişti din zece ţări vor propune publicului muzică, film, dans, precum şi o serie de ateliere pe diverse teme. Anul trecut, peste 7500 de vizitatori au venit la Palais des Beaux-Arts pentru a lua parte la acest festival.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles este partener al Festivalului Balkan Trafik încă de la prima sa ediţie și va sprijini participarea artiștilor români. Ovidiu Lipan Ţăndărică (fost membru al grupului Phoenix) va concerta împreună cu Fanfara Zece Prăjini sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 22.30 în sala Horta! Virtuozii acordeonului reuniţi în formaţia Zmei Trei dau o nouă dimensiune muzicii româneşti. De 30 de ani, acest trio combină într-un stil foarte personal muzica tradiţională românească şi groove-ul din Balcani: excepţional amestec de cântec popular românesc, muzică de mahala şi muzică ţigănească. Formația va concerta la Vino Zirkus, vineri, 13 aprilie, de la ora 19.30 şi sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 15.45. Roberto de Braşov, supranumit swingerul din Carpaţi, este autorul unui cocktail muzical original, va concerta vineri, 13 aprilie, la ora 20.30 în sala M, și sâmbătă 14 aprilie la ora 21.30 în sala Henry le Boeuf (împreună cu Ivo Papasov - Balkan Klarinet Project).
Duminică, 15 aprilie, la ora 14.30, în sala Studio, în ziua dedicată filmului la Festivalul Balkan Trafik, va fi proiectată pelicula Loverboy, în regia lui Cătălin Mitulescu – o poveste tulburătoare despre traficul de persoane într-un orăşel de pe Dunăre. LoverBoy a figurat în competiţia oficială de la Cannes în 2011, iar Ada Condeescu a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de film de la Sarajevo din acelaşi an.

Programul complet al Festivalului Balkan Trafik: [url=http://www.1001valises.com/spip.php?lang=fr ]aici. [/url]