Muzica lui George Enescu pe scena Filarmonicii Regale din Liège

Muzica lui George Enescu pe scena Filarmonicii Regale din Liege

Marți, 22 noiembrie, ora 19.00, ICR Bruxelles organizează în sala Filarmonica a Orchestrei Filarmonicii regale din Liège, în colaborare cu Orchestra Filarmonicii regale din Liège, un concert ce omagiază 135 de ani de la nașterea lui George Enescu, unul dintre cei mai mari compozitori ai timpului său, pianist, violonist și dirijor.

Personalitate puternică în istoria muzicii universale, George Enescu este un reprezentant desăvârșit al trecerii de la epoca post romantică la cea modernă, care spunea despre el însuși „sunt, mai întâi de toate, compozitor”.

Concertul va avea loc în orașul natal al celebrului violonist și compozitor belgian, Eugène Ysaÿe, contemporan cu Enescu, cel căruia i-a dedicat Sonata pentru vioară solo nr.3 în Re minor, „ Ballade”.

Ana-Camelia Ștefănescu – soprană, George Tudorache vioară, Ralph Szigeti – alto și Claudia Bara pian, vor aduce pe scena sălii Filarmonice rafinamentul compozițiilor enesciene, expresivitatea modulațiilor și savoarea sonorităților din folclorul tradițional românesc. 

Reprezentanți valoroși ai aceleiași generații de muzicieni, legătura dintre cei patru artiști traversează granițele și spațiile geografice, și nu întâmplător, filonul românesc se regăsește în originile lor, asemenea Rapsodiilor enesciene.

Program:

ENESCU

  • Impressions d'enfance, 1. Ménétrier, pour violon seul
  • Sonate pour violon et piano n° 2 en fa mineur (extrait)
  • Konzertstück, pour alto et piano
  • Suite pour piano n° 2, Pavane
  • Trois mélodies pour soprano et piano op. 4
  • Sept chansons de Clément Marot, 2. Languir me fais, pour soprano et piano
 GRIGORIU
  • Muzica, pour soprano et piano
 R. STRAUSS
  • Morgen, pour soprano et piano

George Tudorache este primul violonist al Orchestrei Filarmonice Regale din Liège, „first leader" al prestigioasei London Symphony Orchestra. Născut în România, în 1987, a început să studieze vioara de la cinci ani, iar mai târziu a lucrat cu marele pedagog Ștefan Gheorghiu (el însuși elev al lui George Enescu și al lui David Oistrah), profesorul atâtor remarcabili violoniști români de clasă internațională. Laureat al multor concursuri în Franța, George Tudorache a fost remarcat și a avut șansa să cânte ca solist cu Orchestra Simfonică din Londra, Orchestre de Paris, Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii franceze, Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse ș.a.m.d. Parcursul său l-a condus ca prim violonist în Orchestra de Cameră a Noii Europe și în Orchestra Laureaților Conservatorului, înainte de a deveni concertmaistru la Liège.

Va putea fi urmărit în deschiderea concertului interpretând Impressions d'enfance, 1. Ménétrier, pentru vioară solo de George Enescu, compoziție despre care violonistul spune: „Suita Impressions d'enfance, din care piesa Ménétrier face parte, reconstituie imaginea satului tradițional românesc. Este o ocazie pentru mine de a retrăi, prin această muzică, o parte din coilăria mea în toată intimitatea ei".

„Pianistă cu o interpretare suplă și rafinata" (Classica, Paris 2012), Claudia Bara desfășoară o prodigioasă carieră muzicală în Belgia, în paralel cu o activitate intensă de concerte pe scenele internaționale. Profesor invitat la Institutul de Muzică și Pedagogie din Namur, Claudia Bara a colaborat cu prestigioasa instituție muzicală academică Chapelle Musicale Reine Elisabeth. Albumul său "Enescu-Chamber Music" înregistrat la Paris, în 2011, a fost primit cu entuziasm de critica internațională de specialitate din Europa, SUA și Japonia. Albumul a fost desemnat "Discul anului" de reputata revistă muzicală londoneză Gramophone în 2012 și a fost răsplătit cu celebrul premiu "5 Diapason" la Paris, în același an.

Să descoperim împreună magia culorilor și a sunetelor tradiționale ... o baladă muzicală plină de emoții, nostalgie, dragoste, amintiri ...", ne invită Claudia Bara, anunțând în programul concertului, Suita pentru pian nr. 2 op. 10, Pavane, scrisă de Enescu în 1903, în perioada șederii sale la Paris, lucrare cu care și-a impresionat mentorii, Claude Debussy, Vincent d'Indy, Gabriel Pierné și Alfred Cortot.

Ralph Szigeti, alto solo al Orchestrei Filarmonicii regale din Liège s-a născut într-o familie cu tradiție muzicala și a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani cu tatăl său, Florin Szigeti, membru fondator al Cvartetului Enescu. Ralph Szigeti a cântat cu artiști de prestigiu, cum ar fi Wolfram Hristos, Sadao Harada, Nobuko Imai, Garth Knox, Vladimir Mendelssohn, Hagai Shaham, Seiji Ozawa, Jean Sulem, Richard Wolfe, Cvartetul Tokyo, soliști ai Filarmonicii din Viena. După studiile universitare în analiza, armonie și istoria muzicii, Ralph Szigeti a studiat dirijatul la École Normale cu Dominique Rouits, și a obținut diploma în 2014. El este în prezent violistul principal al Orchestrei din Douai și al Orchestrei din Auvergne și alto solo al OPRL.

În programul concertului din 22 noiembrie, Ralph Szigeti va interpreta Piesa de concert pentru violă și pian, compusă de Enescu în 1906.

„Este întotdeauna o plăcere să cânt și să contribui în a-l face cunoscut pe cel mai francez dintre compozitorii români și pe cel mai român dintre compozitorii francezi!", mărturisește Ralph Szigeti, preluând ideea apartenenței lui George Enescu la universalitatea creației muzicale.

Ana Camelia Ștefănescu este una dintre cele mai apreciate artiste lirice din Belgia, laureată a prestigiosului concurs internațional „Regina Elisabeta” în 1996. A interpretat-o pe Ofelia, în „Hamlet”-ul lui Ambroise Thomas, la Opera Naţională a Rinului Strasbourg-Mulhouse, apoi pe Zâna din „Cenuşăreasa” lui Massenet, pe scena Operei La Monnaie din Bruxelles. Soprana Ana Camelia Ştefănescu a fost prim-solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, oraşul ei natal. În 2012 a fost invitată ICR Bruxelles în concertul dedicat Zilei Naționale, iar în martie 2013 artista română a cântat într-o primă audiţie în capitala Belgiei, oratoriul "Misterul Mântuirii" al compozitorului belgian contemporan Jacques-Alphonse De Zeegant. Lucrarea a fost prezentată cu concursul Orchestrei Simfonice Bucureşti sub bagheta dirijorului Benoît Fromanger, cu sprijinul ICR Bruxelles. Pe lângă rolurile principale în spectacolele de operă, Ana-Camelia Ștefănescu are o bogată activitate discografică și înregistrări cu Societatea Română de Radiodifuziune și pentru WDR Symphony Orchestra din Köln. Soprana a susținut numeroase concerte și recitaluri în România, Spania, Polonia, Elveția, Franța, Olanda, Luxemburg și Regatul Unit, inclusiv un concert în România natală, unde a fost solista alături de Jose Carreras. Aparițiile sale pe cele mai importante scene muzicale cuprind Recviem-ul lui Ligeti cu Orchestra națională a Spaniei, Recviem-ul lui Fauré cu Orchestra simfonică din Bilbao, Belcanto-Galas împreună cu tenorul belgian José Van Dam, pe scena BOZAR, Bruxelles, Missa Solemnis de Beethoven cu Orchestra națională din Lorraine și în Recviem-ul lui Mozart cu Orchestra filarmonică din Bruxelles, sub bagheta dirijorului Michel Tabachnik.

„Dincolo de performanța vocală, inevitabil, soprana româncă întruchipează suava lejeritate a ființei , timbrul de cristal pur , fără nici cea ma mica urmă de virtuozitate mecanică. Pur și simplu este sensul cuvântului cântat, colorat, exprimat, demonstrat... “ Mehdi Mahdavi - http://www.altamusica.com, 2011

Evenimentul muzical face parte din seria concertelor omagiale pe care ICR Bruxelles le organizează pentru a marca Ziua Națională a României, în colaborare cu misiunile diplomatice de la Bruxelles, Luxemburg și Haga, pentru a aduce în atenția publicului european personalitatea polivalentă a lui George Enescu, devenit un simbol al artei vegheate de Euterpe, adulat ca violonist, dirijor și compozitor, inegalabil ca pianist.

Bilete: 10 € (tarif normal) / 5 € (sub 32 de ani); achiziție on-line: OPRL și la casierie.