Muzica lui Enescu, nelipsită din inima Londrei

Vara concertelor româneşti pe vestita scenă de la St Martin-in-the-Fields, în Trafalgar Square, debutează pe 12 iulie cu recitalul violonistei Eva Demeter şi al pianistului Theodoros Iosifidis, în cadrul seriei de concerte organizate de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu prestigioasa instituţie muzicală britanică. Duo-ul va prezenta un program ce include partituri de George Enescu (Impresii din copilărie), alături de lucrări de Mozart (Sonata în Sol Major K301) şi Janacek (Sonata).
Eva Demeter a început studiul viorii la şapte ani, în oraşul său natal, Sfântu-Gheorghe. A continuat studiile la Cluj, unde a absolvit în 2008. Anul trecut a obţinut diploma de licenţă la Conservatorul Regal din Scoţia, iar în prezent activează în cadrul prestigioasei orchestre de tineri profesionişti Southbank Sinfonia. Violonista participă în mod regulat la festivaluri internaţionale şi a câştigat premii prestigioase precum Hilda Bailey Prize şi Ian D Watt Award. De-a lungul anilor de studii, a câştigat mai multe burse printre care Bursa Silvestri şi ABRSM Macklin.
Pianistul grec Theodoros Iosifidis a absolvit Conservatorul din Salonic şi a continuat studiile la Trinity College of Music din Londra şi la Conservatorul Regal din Scoţia. Printre profesorii care i-au marcat anii de studii se numără Yonty Solomon, Philip Fowke şi, mai recent, Jonathan Plowright. Pianistul a participat la numeroase evenimente de anvergură, printre care Festivalul Schumann din 2006, şi este pasionat de muzica clasică contemporană, colaborând frecvent cu compozitori precum Dimitrios Skyllas, Nick Jones, Simone Spagnolo sau Hannah Varty.

Colaborarea dintre Eva Demeter şi Theodoros Iosifidis a început în 2011, în timpul studiilor la Conservatorul din Glasgow.

Prezenţa românească la St Martin in the Fields va continua pe 20 august cu un concert susţinut de Paula Popa la harpă şi Florica Grigoraş la vioară.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.