Muzică live şi gastronomie, la TUSNAD GASTRO BLUES FEST 2022

În perioada 10-12 iunie 2022 se desfăşoară cea de-a treia ediție TUSNAD GASTRO BLUES FEST, un eveniment ce împletește armonios muzica live și gastronomia într-un concept unic, generator de intense experiențe senzoriale.

Organizat sub sloganul #EcoFriendlyFestivals, TUSNAD GASTRO FEST reprezintă un concept de mai multe evenimente tematice, dedicate promovării destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile, inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT cu sprijinul Primăriei Băile Tușnad. 

Institutul Cultural Român se alătură în calitate de partener al ediţiei din acest an, susţinând workshopul Ancăi Lupeș, președinte al RAW Music. Workshopul interactiv, susţinut împreună cu A.G. Weinberger, vicepreşedinte al ICR, va avea loc duminică, 12 iunie, iar tema principală de discuţie „Industria muzicală pe înţelesul tuturor” vizează atât muzicienii, cât şi spectatorii. Un scurt video de prezentare se regăseşte aici.

#TusnadGastroBluesFest vine cu trei premiere pentru România: chitaristul britanic MARCUS BONFANTI, un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă TEN YEARS AFTER. Legendară trupă britanică DR. FEELGOOD formată în 1971, ei bine cunoscut pentru single-urile timpurii precum ”She Does It Right”, ”Roxette”, ”Back in the Night” și „Milk and Alcohol”, precum și GISELE JACKSON din SUA, una dintre cele mai importante voci din muzica afro-americana, o artistă ce și-a început cariera în muzică soul, atunci când Ray Charles a adus-o în trupa sa. Ea va fi acompaniată de trioul spaniol THE SHU SHU'S.

Muzicuțist de excepție, recunoscut la nivel internațional, artistul maghiar Pribojszki Mátyás aka JUMPING MATT revine pe scena festivalului, de data aceasta în formulă completă ca JUMPING MATT & HIS COMBO, alături de trupa sa, a cărei secțiune de corn mare este cunoscută și sub denumirea de ”Custom Big Band”.

Și a treia ediţie a festivalului oferă noi surprize româneşti, printre care se numără trupa BURNING BLUES, din care mai fac parte, alături de cei doi „foşti Survolaj”, Szabó Zsolt - chitară, Molnár Levente - tobe şi Nagy „Bogy” Bogdan - voce şi muzicuţă, Ştefan Czifrak - chitară bas. Cei trei muzicieni de la SOUL SERENADE (Adelina Chivu – voce, chitară bas și kazoo; Andrei Rotariu – voce, chitară și muzicuță; Codrut Andrei – mandolină) imbina stiluri si estetici din tradiția SUA, de la blues-ul de la finele sec. XIX pana la inceputurile traditiei de jazz si swing din anii '30. FLORIN GIUGLEA TRIO (Florin Giuglea – chitară, voce; Adrian Ciuplea – chitară bas; Vlad Isac – tobe) va aduce magia blues-ului electric la Băile Tușnad, împreuna cu o bucată din sufletul lui - „Invitation to the Blues” (albumul de debut). Va participa şi Zsugya Robert Cristian aka. SOUTHERNMAN ROBBIE, un interpret și compozitor de muzica country blues și unul dintre puținii artiști români care abordează blues-ul din sudul SUA, folosind accentul specific acestei zone, combinând tehnici de „slide guitar”, „finger picking”, voce și kazoo.

Fiecare ediție aduce tineri artiști talentați, aflați la început de drum. A treia ediție a festivalului va fi deschis vineri, 10 iunie, de BLUEMANS - Adrian Tetrade (tobe), Alin Neagoe (chitară bas), Alexandru Matei (clape) şi Alexandru Cismaru.

Papa la Șoni se mută cu tot cu celebrele sale ceaune la Băile Tușnad, unde timp de 3 zile va găti pentru toți participanţii la festival. Nu vor lipsi preparatele specifice zonei, cum ar fi gulașul, kürtőskalács-ul sau langoşii, dar nici preparate precum pastele, iar la final vor fi prezentate mai multe sortimente de ciocolată artizanală. Pe 11 și 12 iunie vor fi organizate SESIUNI DE GASTRONOMIE cu DEGUSTARE DE VIN, în intervalele 12:30 – 14:00, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeștrii bucătari, cât și diverse sortimente de vin potrivite fiecărui preparat în parte, recomandate de somelierii festivalului. Festivalul va găzdui și o EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE, cu imagini din edițiile anterioare, precum și o serie de WORKSHOPURI TEMATICE de inițiere în tainele bluesului. Accesul la workshopuri este gratuit, în limita locurilor disponibile.


PROGRAM:

Băile Tușnad | 10-12 iunie 2022

10 iunie 2022

18:00 Bluemans (RO)

19:30 BURNING BLUES (RO)

21:30 MARCUS BONFANTI (UK)

11 iunie 2022

18:00 Soul Serenade & HANNO HÖFER (RO)

19:30 FLORIN giuglea GROUP (RO)

21:30 dR. feElgood (UK)

12 iunie 2022

18:00 Southernman Robbie(RO)

19:30 JUMPING MATT & his Combo (HU)

21:30 Gisele Jackson & THE SHU SHU'S (USA/SP)

MC: Berti Barbera

10 iunie 2021

18:00 Bluemans (RO)

Alexandru Cismaru – voce, chitară

Alexandru Matei – clape

Alin Neagoe – chitară bas

Adrian Tetrade – tobe

19:30 BURNING BLUES (RO)

Bogdan ”Bogy” Nagy – voce, muzicuță

Szabó Zsolt– chitară

Czifrak Ştefan – chitară bas

Molnár Levente – tobe

21:00 MARCUS BONFANTI (UK)

Marcus Bonfanti - voce, chitară

Jihad Darwish - chitară bas

Bubu DJT - tobe, percuție


11 iunie 2021

18:00 Soul Serenade (RO)

Adelina Chivu – voce, chitară bas și kazoo

Andrei Rotariu – voce, chitară și muzicuță

Codrut Andrei – mandolină

19:30 FLORIN Giuglea TRIO (RO)

Florin Giuglea – chitară, voce

Adrian Ciuplea – chitară bas

Vlad Isac – tobe

21:00 dR. feElgood (UK)

Robert Kane – voce, muzicuță

Phil H. Mitchell – chitară bas

Gordon Russell – chitară

Kevin Morris – tobe


12 iunie 2021

18:00 Southernman Robbie (RO)

19:30

Gisele Jackson & THE SHU SHU'S (USA/SP)

Gisele Jackson – voce

David Wilkinson – chitară

Abel Boquera – clape

Caspar St. John– tobe

21:30 JUMPING MATT & his Combo (HU)

Pribojszki "Jumping Matt" Mátyás – muzicuță, voce

Szász Ferenc – chitară

Csizmadia László – chitară bas

Molnár Dániel – tobe