Modelul Festivalului Filmului European din România, prezentat la festivalul Let’s CEE de la Viena

Modelul Festivalului Filmului European din Romania, prezentat la festivalul Lets CEE de la Viena

Festivalul Filmului European, organizat în România în ultimii 19 ani, va fi prezentat, ca model de succes, în cadrul unui eveniment special care va avea loc la Viena sâmbătă, 10 octombrie 2015, începând cu orele 18.00, în programul Let’s CEE Film Festival. În luna mai 2016 va avea loc la Bucureşti şi în mai multe oraşe din România cea de-a 20-a ediţie a festivalului.

Festivalul Filmului European (FFE), organizat de Institutul Cultural Român, Reprezentanța Comisiei Europene în România și Uniunea Cineaștilor din România, sub egida clusterului EUNIC București, este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase inițiative de acest gen din România şi, totodată, cel mai vizibil și longeviv proiect al Institutului Cultural Român. Ultima ediţie a consemnat recorduri atât în privinţa numărului de pelicule europene difuzate (56), cât şi al numărului de oraşe care au găzduit proiecţii (5), respectiv al numărului de spectatori (peste 10.000).

Selecția filmelor prezentate la FFE este făcută cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene din București. Fiecare ediţie are parte de un ambasador onorific – un regizor român, care creează un videoclip original de prezentare a festivalului. Ambasadorul onorific al FFE 2015 a fost Tudor Giurgiu, regizor şi director al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Festivalul Filmului European mai are o particularitate: de 19 ediţii, debutează de Ziua Europei, celebrând creativitatea cinematografică a continentului şi oferind spectatorilor „o oportunitate unică de a înțelege mai bine episoade istorice sau curente, de a sparge stereotipurile despre națiunile noastre” (Tudor Giurgiu).

Popularitatea de care se bucură în România Festivalul Filmului European face din acest eveniment un real model de succes. Ultimele două ediţii au însemnat pe de o parte o renaştere pe plan naţional (ediţia a 19-a s-a desfăşurat în Bucureşti şi alte patru oraşe din România) şi, pe de altă parte, ieşirea dintre graniţele României – prin secţiunile din Republica Moldova şi Ucraina, organizate sub egida EUNIC.

Eveniment FFE la Strandbar Herrmann din VienaEvenimentul FFE de la Strandbar Herrmann (Herrmann Park, 1030, Viena) are loc înaintea galei de premiere și va începe cu trecerea în revistă a videoclipurilor de prezentare a Festivalului Filmului European realizate de ambasadorii onorific ai fiecărei ediţii. Sunt regizori din aşa-numitul nou val al cinematografiei româneşti, precum Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crişan, Radu Jude, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru și Tudor Giurgiu.

Vor urma discuţii în cadrul cărora organizatorii şi invitaţii lor vor dezvălui elemente importante ale modelului de festival organizat în România. Printre participanţi se vor afla cineaști români care au colaborat la diferite ediţii ale Festivalului Filmului European: reprezentanţi ai echipei filmului care a deschis ediţia 2015 a FFE, Acasă la tata (actriţa Ioana Flora şi regizorul Andrei Cohn) și ai filmului Aferim! (actorul Toma Cuzin si producătoarea Ada Solomon), Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Irina Cornişteanu, director al Institutului Cultural Român de la Viena şi vicepreşedinte EUNIC Austria.

Inedit: licitaţie cu obiecte de recuzită ale filmului Aferim!
Un moment inedit oferit de organizatorii FFE la Viena, cu ocazia Let’s CEE Film Festival, va fi licitaţia cu obiecte de recuzită ale filmului Aferim!. Este vorba despre o balanţă de fier, trei cruci de răspântie, jugul de picioare al lui Carfin. În urma unui parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, suma obţinută în urma licitaţiei va fi direcţionată către programul de burse academice pentru studierea sclaviei rome „500 de ani de sclavie”.

Filmul Aferim! (r. Radu Jude, 2015) va avea trei difuzări la Let’s CEE (8 octombrie, ora 19.00 la Urania Kino; 9 octombrie, ora 16.30 la Village Cinema 3; 10 octombrie, ora 21.15 la Actor’s Studio 1) în prezenţa actorului Toma Cuzin şi a producătoarei Ada Solomon, în cadrul competiţiei de lungmetraje. Unul dintre cele mai ample proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, pelicula tânărului regizor român invită publicul să conștientizeze, la 200 de ani distanță, realitatea unei istorii incomode. Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835. Zapciul Costandin, însoţit de fiul său, caută un rob fugar. Filmul a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin.

LET´S CEE Film Festival prezintă în perioada 1-11 octombrie, la Viena, 118 producţii cinematografice din Europa Centrală şi de Est, incluzând regiunea Caucazului și Turcia, majoritatea filmelor fiind prezentate în premieră în Austria. În afară de Aferim! si Acasă la tata – prezentat în competiție la secțiunea „promising debuts“, alte trei producții românești concurează pentru un premiu la Let's CEE: Box (lung metraj, regia Florin Serban), Chuck Norris vs. comunism (documentar, regia Ilinca Călugăreanu) și Pașaport de Germania (documentar, regia Răzvan Georgescu).

Festivalul se va încheia cu un concert al Fanfarei Transilvania.