Mirel Taloş, preşedinte interimar ICR, la BIBF 2019: „Avem mult de construit pe Noul Drum al Mătăsii”

Mirel Talos, presedinte interimar ICR, la BIBF 2019 Avem mult de construit pe Noul Drum al Matasii

Recepţia inaugurală la Government Guest House Diaoyutai, organizată de China National Publication Import and Export (Group) Corporation (CNPIEC ) și de ICR Beijing pentru cea de-a XXVI-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), a avut loc marţi în capitala Chinei. Din delegația română prezentă la recepție au făcut parte preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, şi directorul Centrului Cărţii, Andrei Novac, alături de Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

„Anul acesta, se împlinesc 70 de ani de relații diplomatice între China și România, iar cu această ocazie România a fost invitată de onoare. Beijingul în august este atât de frumos, aşa că le dorim bun venit tuturor delegaţiilor, mai ales că este singurul oraș care a găzduit Olimpiada de Vară și va găzdui și Olimpiada de Iarnă. BIBF a devenit în ultimii ani cel mai important târg de profil din China și din regiune. BIBF este un promotor al culturii și al schimburilor între edituri și scriitori”, a declarat preşedintele CNPIEC, Zhang Jichen.

Mirel Taloş, preşedinte interimar al ICR, a spus, la recepţia inaugurală a BIBF 2019: „Este o onoare pentru noi, reprezentanți ai României, să vă fim alături în anul aniversar al celor șapte decenii de la proclamarea Republicii Populare Chineze. Pentru noi este important și faptul că relațiile diplomatice dintre țările noastre împlinesc tot 70 de ani: o viață de om - așa cum frumos sună o veche vorbă prin care românii exprimă bogăția unui timp îndelungat și plin de experiențe esențiale și pilduitoare. Trăinicia acestei prietenii ne conferă încredere în viitor. Avem mult de construit împreună pe Noul Drum al Mătăsii. Geografic, ne despart kilometri nesfârșiți, dar ne apropie respectul și dragostea pentru cultură - în sensul ei larg, care integrează nu doar artele, ci și știința și tehnologia, creativitatea în general”.

România va fi prezentă la BIBF 2019 cu peste 600 de titluri, 40 de scriitori şi edituri la standul H01, aflat în Pavilionul W2, în zona centrală a spațiului expoziţional.

Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărții și reprezentanța de la Beijing, va aduce în atenția publicului iubitor de carte din China lansări, prezentări, lecturi, dezbateri, expoziții, teatru și muzică.

Programul participării României la BIBF 2019, stabilit prin Centrul Cărţii, a fost prezentat de Institutul Cultural Român, pe 8 august, în cadrul conferinței de presă organizate de China National Publication Import and Export (Group) Corporation.

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este organizat de Institutul Cultural Român, de reprezentanţa sa de la Beijing, prin Centrul Cărţii, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. MCIN a finanţat o serie de evenimente: expoziţia şi albumul monografic “Corneliu Baba”, recitalul Trio Zamfirescu & Adrian Nour, recitalul naistului Nicolae Voiculeţ, lansarea cărţii „La hotarul dintre milenii: Mineritul, încotro?”, de Nicolae Bud, spectacolul de teatru „Infractorii”, regizat de Dan Tudor, care face parte şi din distribuţie, alături de actriţa Ada Navrot. De asemenea, în preambulul acestui spectacol, are loc joi, 22 august, o prezentare de Horia Gârbea: „Teatrul românesc contemporan între specific naţional şi căutarea universalităţii”. MCIN este reprezentat la Beijing prin Irina Cajal Marin, subsecretar de stat.