Mircea Cărtărescu, distins cu Premiul pentru Literatură în Limbi Romanice în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara

Premiul pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, oferit în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara (Mexic) a fost acordat în 2022 scriitorului Mircea Cărtărescu „pentru proza sa debordantă și plină de imaginație, care îmbină elemente fantastice și realiste cu ficțiuni speculative și care investighează construcția identitară a unui spațiu periferic al peisajului european".

Premiul a fost anunțat ieri, 5 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Guadalajara, urmând să-i fie decernat scriitorului român în cadrul inaugurării celei de-a 36-a ediții a Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara, sâmbătă, 26 noiembrie, ora 11.00, în Auditoriul Juan Rulfo de la Expo Guadalajara.

Juriul acestei ediții a premiului a fost format din Lorena Amaro Castro (Chile), Marco Belpoliti (Italia), Javier Guerrero (Venezuela), Maria Eunice Moreira (Brazilia), Oana Sabo (România), Antonio Sáez Delgado (Spania) și Laura Scarabelli (Italia).

Unul dintre cele mai valoroase premii, din punct de vedere a vizibilității pe care o oferă operei autorului premiat, Premiul pentru Literatură în Limbi Romanice este decernat autorilor de opere literare de orice gen, indiferent de naționalitate, care folosesc ca mijloc de exprimare una dintre următoarele limbi romanice: spaniolă, catalană, galițiană, franceză, italiană, română sau portugheză.

Unicul scriitor român căruia i-a mai fost decernat Premiul FIL este Norman Manea, la ediția din 2016 a Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara.

Printre laureații acestui premiu se mai numără scriitorii Emmanuel Carrère, Nicanor Parra, Juan Marsé, Sergio Pitol, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas.

Autor al unor opere fără egal ale literaturii contemporane, precum Nostalgia, Orbitor sau Solenoid, Mircea Cărtărescu a participat pentru prima dată la FIL Guadalajara în 2017, la invitația și în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a Centrului Național al Cărții, când a participat la o serie de evenimente literare în cadrul Festivalului Literelor Europene, a prezentat volumul Solenoid și a împărtășit experiențele sale de creație în cadrul unei conferințe susținute în prezența a peste 300 de persoane. Tot la ediția din 2017, a inaugurat Salonul de Poezie al Târgului de Carte de la Guadalajara

În 2018, s-a întors la Guadalajara pentru a sărbători recunoașterea sa ca laureat al Premiului Formentor de las Letras.

La ediția din acest an, a 37-a, care va avea loc între 26 noiembre și 4 decembrie, Institutul Cultural Român se întoarce la Guadalajara prin susținerea participării unui scriitor român la Festivalul Literelor Europene și Salonul de Poezie, evenimente ce atrag un public numeros și variat din întrega lume.