Mircea Cărtărescu a primit Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană

Mircea Cartarescu a primit Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura Europeana

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană luni, 27 iulie 2015, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Haus fur Mozart din Salzburg.

Evenimentul a fost deschis de dr. Helga Rabl-Stadler, director al Festivalului de la Salzburg și dr. Wilfried Haslauer, guvernator al landului Salzburg. Dr. Josef Ostermayer, Ministrul Federal al Artelor, Culturii, Constituției și Mass-mediei, i-a oferit lui Mircea Cărtărescu distincția pentru întreaga să operă și recunoașterea internațională de care se bucură, moment urmat de un laudatio susținut de Ernest Wichner (traducător și director al Literaturhaus Berlin). În discursul său de mulțumire, Mircea Cărtărescu a declarat: 'Niciun moment nu mi-am abandonat (...) convingerile artistice și atașamentul față de rădăcinile mele — arta europeană'.

La decernare au participat E.S. Silvia Davidoiu, ambasadorul României în Republica Austria, Sergiu Nistor, consilier prezidențial și Irina Cornișteanu, directorul Institutului Cultural Român de la Viena. De asemenea, la eveniment a fost prezent Herbert Ohrlinger, directorul editurii Paul Zsolnay.

'Mircea, povestitorul, este, în mod exemplar, ancorat în europenitate; viziunea sa asupra lumii nu cunoaște însă o delimitare strict europeană, chiar dacă, tinzând către universalitate, romanul său este profund european din punct de vedere cultural. Nu numai că romanul a fost conceput în Amsterdam, Berlin, Viena și la Palatul Solitude din Stuttgart, dar ajunge până în New Orleans și pe coasta de nord olandeză, în spații reale și fantastice, în grote și palate subterane și chiar până în microstructurile corpului uman.'(fragment din discursul laudativ rostit de Ernest Wichner)

În toamna anului trecut, Mircea Cărtărescu a susținut un turneu de promovare în spațiul de limbă germană a ultimului volum din trilogia Orbitor, Die Flügel/ Aripa dreaptă (traducerea Ferdinand Leopold), organizat de editura Paul Zsolnay în colaborare cu Institutul Cultural Român. Trilogia a fost publicată de editura austriacă în anii 2007, 2011 și 2014. Pentru Der Korper/ Corpul (traducerea Gerhardt Csejka și Ferdinand Leopold, 2011), scriitorul și traducătorii au obținut în anul 2012 premiul internațional pentru literatură al Haus der Kulturen der Welt din Berlin. La începutul anului 2015, Mircea Cărtărescu a primit Premiul pentru înțelegere Europeană în deschiderea Târgului de Carte de la Leipzig.

Foto: facebook