Mihai Eminescu – omagiat la Berlin în cadrul Zilei Culturii Naționale 2018

Luni, 15 ianuarie 2018, ora 18.30, Ambasada României în Germania și Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează o seară literară cu dublă semnificație pentru acest an aniversar: omagierea lui Mihai Eminescu și marcarea Zilei Culturii Naționale.

Evenimentul va avea loc în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României și va cuprinde o conferință, susținută de către academicianul Eugen Simion, despre influența culturii germane asupra lui Mihai Eminescu, precum și despre rolul acestuia, alături ceilalți mari clasici, în structurarea literaturii române moderne. De asemenea, programul va include un recital cu o structură aparte, construit pe o serie de poeme și fragmente eminesciene în proză, în interpretarea lui Ion Caramitru, atmosfera astfel creată fiind întregită de intermezzo-uri muzicale din repertoriul clasic și contemporan de C.P.E.Bach, H.Purcell, G. Enescu, A.O. Popa și C.C. Negrea, în interpretarea clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Spectacolul a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și a fost prezentat cu succes pe diverse scene din Europa, Statele Unite și Canada.

Omagierea și la Berlin, de Ziua Culturii Naționale, în anul Centenarului, a personalității și creației lui Mihai Eminescu, se impune de la sine, cu atât mai mult, cu cât capitala germană a marcat un jalon important în biografia și evoluția spirituală ale poetului. Actorul Ion Caramitru a excelat în trecut printr-o serie de interpretări inedite din creația lirică eminesciană. De asemenea, scriitorul, criticul literar și academicianul Eugen Simion este unul dintre cei mai erudiți cunoscători contemporani ai creației eminesciene, în cadrul serii omagiale referatul științific și actul artistic având darul de a se întregi reciproc.

Evenimentul deschide suita de manifestări culturale consacrate Centenarului 2018, atât la ICR Berlin, cât și la Ambasada României în Germania. Se adresează atât publicului german, prin asigurarea, simultan, a traducerii conferinței și a întregului recital, cât și comunității române din Berlin și din Germania.