Mesajul președintelui Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, la deschiderea ICR Beijing

Mesajul presedintelui Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, la deschiderea ICR Beijing

Stimate domnule ministru secretar de stat Radu Podgorean,
Excelenţa Voastră, domnule Ambasador Doru Costea,
Stimaţi reprezentanţi ai instituţiilor din Republica Populară Chineză,
Dragi membri ai comunităţii românilor din China,

Secolul al 21-lea și noul mileniu au poziționat România într-un context favorabil exprimării identității sale culturale și spirituale în dialogul intercultural al lumii contemporane.

Această voință a națiunii române de afirmare a valorilor culturale proprii și de integrare a acestora în concertul universal al valorilor a fost asumată la nivel instituțional diplomatic în România de către Institutul Cultural Român.

Misiunea noastră este aceea de a promova valorile culturii române, de a facilita schimburile cu alte spații culturale, în esență, de a aduce creația culturală românească pe piața valorilor culturale ale lumii cu mijloacele diplomației culturale.

Politica noastră de promovare culturală se bazează pe o viziune integratoare și sincretică a valorilor culturale, prin care România culturală poate fi definită prin sincronizarea produselor artistice contemporane cu valorile culturale clasicizate provenind dintr-o cultură fertilă şi competitivă, așa cum este cultura română.

Pentru atingerea acestor obiective, Institutul Cultural Român beneficiază în România de un statut public, sub autoritatea Parlamentului României, și își realizează misiunea prin intermediul unei rețele compuse din 18 reprezentanțe în străinătate dintre care cea mai recentă este cea pe care o inaugurăm astăzi în capitala Republicii Populare Chineze. Desfăşurăm în reţea peste 1000 de programe culturale în fiecare an, angrenând mii de artişti şi personalităţi culturale şi acoperind domenii culturale şi artistice diverse.

Ne aflăm astăzi în faţa unuia dintre cele mai însemnate momente simbolice pentru cooperarea bilaterală dintre ţările noastre, aflate la mare distanţă una de cealaltă, dar unite de respectul, dragostea şi interesul acordate culturii şi valorilor civilizaţiilor din care provin forţele creative ale popoarelor noastre.

Considerăm deschiderea, în anul 2015, a Institutului Cultural Român de la Beijing drept un moment de maximă importanță pentru acțiunea externă a Institutului Cultural Român.

Noul institut cultural român de la Beijing, care îşi va desfăşura activitatea într-unul dintre cele mai frumoase şi interesante sedii pe care le avem în acest moment în lume, are nobila şi determinata misiune de a asigura o interfaţă între cultura română şi cea chineză.

Inaugurarea noii reprezentanțe a Institutului Cultural Român într-un spațiu geopolitic și cultural de primă importanță, în fapt a primului institut cultural român pe continentul asiatic, va permite dezvoltarea unor mari proiecte strategice menite să genereze vizibilitate și interes pe termen lung pentru cultura română în Republica Populară Chineză, pentru o mai bună apropiere şi cunoaştere a valorilor noastre culturale.

Am convingerea că Institutul Cultural Român de la Beijing va fi o platformă a schimburilor și dezbaterilor academice, artistice și cultural-științifice între cele două țări, încurajând în mod activ dialogul intercultural.

Îmi exprim speranţa într-o cooperare fecundă cu partenerii instituţionali chinezi, cu autorităţile din Republica Populară Chineză şi cu toţi operatorii culturali cu care Institutul Cultural Român de la Beijing va colabora în realizarea proiectelor şi pe sprijinul cărora contăm.

Urez mult succes echipei noastre de la Beijing în misiunea încredinţată şi invit publicul chinez să descopere, de acum înainte, mostre de cultură română autentică în acest spaţiu fascinant, dinamic şi provocator al Chinei contemporane.

Radu Boroianu
Preşedintele Institutului Cultural Român

14 iulie 2015