Mesajul președintelui Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Mesajul presedintelui Institutului Cultural Roman, doamna Liliana Turoiu, cu ocazia Zilei Culturii Nationale

Ziua Culturii Naționale, pe care o marcăm astăzi, este o sărbătoare încă tânără. Este, dacă am socotit corect, ceva mai puțin de un deceniu de când zilei de la jumătatea lunii ianuarie i-a fost conferit acest statut. Aș vrea să ținem însă minte că 15 ianuarie este, de mai bine de un secol și jumătate, o zi de naștere - ziua de naștere a unui poet fără de care limba în care vă vorbesc acum ar fi sunat probabil altfel. Nu mult diferit, dar aproape sigur altfel. Mă gândesc la acest lucru ca la un memento al forței uriașe pe care o pot avea poezia și, în general, literatura.

Opera lui Mihai Eminescu nu arăta la fel dacă, pe lângă geniul său nativ, autorul ei n-ar fi fost impregnat de cultura europeană. Poate că ar fi fost o operă la fel de valoroasă, dar ar fi sunat cu siguranță semnificativ diferit. De la Robinson amintit în „Copii eram noi amândoi”, trecând prin „tata Darwin“ pomenit în grațioasa „Din Berlin la Potsdam”, până la Kant și Schopenhauer, nu doar fundalul, ci însăși fundamentele perspectivei eminesciene asupra lumii sunt europene.

Am încheiat Anul Centenar cu peste 1.500 de proiecte, concretizate în aproape 3.000 de evenimente, în cele 18 reprezentanțe în străinătate ale ICR, suntem în plin Sezon România-Franța, pregătim prezența României ca țară invitată la marele Festival EUROPALIA de la Bruxelles. Nu în ultimul rând, contribuim la programul cultural asociat Președinției României la Consiliului Uniunii Europene. Sunt lucuri ce merită reamintite, pentru că, anul 2019 este anul României în Europa.

La sediul ICR din București, am ales să sărbătorim Ziua Culturii Naționale, în 2019, prin expoziția „Pictori români în Franța”, organizată în colaborare cu Asociația „Soleil de l’Est”, în prezența reprezentanților Guvernului României, a conducerii Academiei Române, a E.S. doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, a conducerii Institutului Cultural Român, a majorității artiștilor expozanți și a altor distinși invitați și prieteni ai culturii române.

Expoziția se înscrie în seria de evenimente derulată de ICR de Ziua Culturii Naționale, în egală măsură o continuare firească a implicării instituției noastre în organizarea de evenimente culturale de referință în cadrul Sezonului România-Franţa. Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați ambasadori ai picturii române au fost apreciate în egală măsură de publicul francez. Artiști pe care avem onoarea să îi găzduim la ICR, în expoziția „Pictori români în Franța”, sunt exponenți ai unor valori culturale autentice. Aducem, cu acest prilej, un omagiu lui Dan Hatmanu și Marian Condruz, plecați dintre noi în ultimele luni ale anului 2018.

În continuare, în 2019 ne așteaptă provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat, și EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată. Va fi, așadar, un tur de forță instituțională.