Mesajul Institutului Cultural Român la trecerea în neființă a academicianului Vasile Tărâţeanu

Institutul Cultural Român a aflat cu mare întristare vestea trecerii în neființă, la 8 august 2022, a academicianului Vasile Tărâţeanu, una dintre vocile cele mai importante ale comunității româneşti din Ucraina și un promotor al drepturilor românilor în această țară.

Născut la 27 septembrie 1945, în satul Sinăuţii de Jos din regiunea Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Cernăuţi, a condus publicaţii în limba română din Ucraina, precum Zorile Bucovinei, Plai românesc, Curierul de Cernăuţi, Junimea etc. În 1989, s-a numărat printre fondatorii Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, iar din anul 2000 era preşedinte al Fundaţiei Culturale „Casa Limbii Române”. A fost şi director al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Este autorul a zeci de volume de versuri, publicistică, traduceri, interviuri, monografii și a fost distins cu numeroase premii literare, printre care Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni (2001), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru poezie (2003) și Premiul de Excelență al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2007). A fost membru de onoare al Academiei Române, membru în Uniunea Naţională a Scriitorilor din Ucraina, în Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, în Uniunea Scriitorilor din România și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuţi. În 2010, a fost decorat de preşedintele Republicii Moldova, iar în 2014 a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, din partea preşedintelui României. În anul 2019 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.

Institutul Cultural Român s-a bucurat să îl aibă pe academicianul Vasile Tărâţeanu printre colaboratorii săi constanţi, la organizarea de proiecte culturale dedicate românilor din regiunea Cernăuţi. Dintre acestea amintim Caravanele teatrale pentru copii, dar și numeroase concerte, recitaluri de poezie, piese de teatru și dezbateri, care au marcat, de-a lungul anilor, Ziua românilor de pretutindeni, Mica Unire sau Ziua Limbii Române.

În 2015, Vasile Tărâţeanu a primit Premiul de Excelenţă din partea Institutului Cultural Român, în cadrul Galei dedicate etnicilor români din comunităţile istorice.

Suntem convinşi că viaţa şi opera lui Vasile Tărâţeanu vor reprezenta, şi de acum înainte, o încurajare şi un model de urmat pentru români, în special, pentru cei care trăiesc în comunităţile istorice, și care, prin activitățile pe care le desfășoară în fiecare zi, protejează, promovează şi reprezintă cultura, limba şi civilizația României.

Institutul Cultural Român transmite condoleanţe familiei îndoliate şi întregii comunităţi româneşti din Ucraina, care se desparte de unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai săi.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!