Memorie filmată în teatrul românesc: „Comedia Remix” – la New York City și Seattle, WA

Memorie filmata in teatrul romanesc Comedia Remix - la New York City si Seattle, WA

ICR New York a organizat un nou proiect, „Comedia Remix”, cu participarea a doi invitați de marcă: cunoscutul actor George Mihăiță, director al Teatrului de Comedie din București, și criticul de teatru și curatorul Cristina Modreanu. Proiectul s-a desfășurat în două etape, mai întâi, la ICR New York în sala Auditorium, vineri, 24 martie 2017, apoi, la Performing Arts Center @ Interlake High School, din Bellevue, WA, sâmbătă, 25 martie 2017, ambele evenimente, având sala plină – 200 persoane.

Fiecare eveniment a inclus mai multe manifestări artistice. La New York, în deschidere, Mircea Suciu, director adjunct ICR New York, a adresat bun venit publicului, precum și reprezentanților corpului diplomatic și consular, dintre care ambasadorul României la ONU, dr. Ion Jinga, împreună cu soția, doamna Daniela Jinga, alți membri ai MPR-ONU și ai Consulatului General al României la New York.

Criticul de teatru Cristina Modreanu a prezentat  „Comedia Remix”, proiect conceput ca factor de activare a arhivelor și de păstrare a memoriei culturale în teatru, iar actorul George Mihăiță, care și-a făcut intrarea în scenă în aplauzele publicului, a continuat prezentarea proiectului, în dubla sa calitate, de actor și de director al Teatrului de Comedie din București.

A urmat proiecția filmului documentar „Comedia Remix” (2014, 70 min., în română cu subtitrare în engleză), realizat de Cristina Modreanu și de Maria Drăghici, în parteneriat cu TVR. Filmul are ca axă principală triada extraordinarelor spectacole care au marcat primul deceniu de existență a Teatrului de Comedie din București: „Umbra” (1963), „Rinocerii” (1964) și „Troilus și Cresida” (1965), alături de alte mari spectacole ale teatrului din deceniile următoare. Prin cercetarea unor materiale de arhivă unice și prin interviuri cu cei implicați în realizarea acestor spectacole, actori și regizori români de primă mărime – Radu Beligan, David Esrig, Lucian Giurchescu, Sanda Toma, Stela Popescu, Sanda Manu, Marin Moraru, George Mihăiță, filmul reconstituie o istorie a Teatrului de Comedie, pe fundalul social-politic specific din România comunistă a anilor 1960-80. La final, actorul George Mihăiță a susținut one-man show-ul „Salut, prieteni!”, un recital de poezie comică românească, bazat pe un un colaj de texte semnate, între alții, de Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Ion Minulescu, Mircea Dinescu. Performanța sa de excepție a încântat publicul, care l-a răsplătit cu aplauze furtunoase.

Cei doi invitați au dialogat cu publicul, iar actorul George Mihăiță a oferit autografe pe cartolinele cu portretul său numeroșilor fani din public.Nu în ultimul rând, evenimentul a cuprins expoziția „Comedia Remix”, prezentată în format electronic, sub formă de slideshow.

În public, pe lângă cei deja menționați, s-au aflat personalități din mediul cultural, atât români, cît și americani: Rodica-Tanjala Krauss - Head, Cataloging Projects de la Frick Art Reference Library; Mona Momescu - titulara Catedrei „Nicolae Iorga” de la Harriman Institute / Columbia University; curatoarea Dorothy Krakauer; coregrafa Beth Soll, fostă elevă a lui Iris Barbura; fotograful profesionist Ionut Văcar; reporterul Cristi Boghian de la Romanian Television of New York; Grigore Culian, proprietarul ziarului diasporei românești „New York Magazin”. Proiectul a fost realizat în colaborare cu American Romanian Cultural Society (ARCS), din Seattle și cu Teatrul de Comedie din București.

Aprecierile publicului, așa cum ne-au fost transmise de participanți la final, care au ținut să îi felicite personal pe cei doi invitați și să mulțumească organizatorilor, se reflectă și în caietul de impresii al ICR New York:

„A fost un eveniment remarcabil. Vă mulțumim.” (dr. Ion Jinga, ambasadorul României la ONU)

„Mulțumim din suflet pentru această seară minunată. George Mihăiță a fost extraordinar! Comedia Remix - un tribut.” (Adriana Covaci și Iulia Tache)

„Thank you for a fascinating evening!” (Beth Soll)

„Foarte frumos spectacol și interesant film! George Mihăiță rămâne unul dintre cei mai mari actori ai românilor. Felicitări și mulțumesc!” (Mihaela Lisov).

Evenimentul „Comedia Remix” s-a bucurat de o semnificativă vizibilitate, fiind mediatizat atât în presa românească, cât și în cea americană, precum și în rețelele de socializare online. A fost filmat integral de echipa canalului de televiziune local Romanian Television of New York (RTVNY). Un articol despre același subiect a apărut în ediția de print a ziarului diasporei românești, „New York Magazin”.