Memorialul Revoluţiei din Timişoara

ICR Viena vernisează în data de 16 aprilie expoziţia documentară "KM 0 AL REVOLUŢIEI ROMÂNE – TIMIŞOARA '89", iar în data de 19 aprilie, expoziţia de desene "TIMIŞOARA '89 – REVOLUŢIA PRIN OCHII COPIILOR". Organizate în colaborare cu Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timişoara, cele două expoziţii vor fi deschise până în luna septembrie, în Sala de Marmoră a Abaţiei Klosterneuburg şi la sediul ICR Viena.

La vernisaje vor participa Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei din Timişoara, primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, preşedintele Consiliului Local Josefsstadt (sector al Vienei înfrăţit cu cartierul timişorean Iosefin, locul unde, în faţa casei pastorului Laszlo Tökes, a pornit revolta), ambasadorul României la Viena, Silvia Davidoiu. Două personalităţi de excepţie vor rememora pentru public momentele din decembrie 1989. Prof. dr. Johannes Poigenfürst, celebru chirurg vienez, a operat şi tratat victime ale luptelor de stradă şi a iniţiat proiectul "Casa Austria" din Timişoara, inaugurat în 2003.
Edward Serotta, jurnalist american şi preşedinte al organizaţiei CENTROPA (Viena) va prezenta fotografii în exclusivitate realizate de el în 1989, la Arad şi va povesti cum a ajuns în plină revoluţie în România.

Expoziţiile fac parte din linia de programe iniţiată de ICR Viena, ROMANIA 20 YEARS AFTER. În seria programelor, în perioada 15-19 ianuarie, la Museumsquartier a avut loc evenimentul de lansare "Ca să nu se mai repete", în colaborare cu teatrul Dschungel Wien şi Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în Romania (IICCR), iar pe 27 martie, la Palatul Hofburg, simpozionul "A fost sau n-a fost", în colaboare cu Ministerul Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei. Programele ICR Viena au suscitat un interes foarte mare din partea publicului şi presei austriece.

Detalii pe www.romania-20yearsafter.blogspot.com/