Medalion Lucian Pintilie la Festivalul Internaţional de Film „Transatlantyk” de la Łódź

În perioada 13-20 iulie 2018 va avea loc la Łódź cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Transatlantyk”. Festivalul este un proiect de autor al compozitorului Jan A. P. Kaczmarek, laureat al Premiului Oscar, membru al Academiei Americane de Film și al Academiei Europene de Film, şi îşi propune să fie o platformă artistică care să realizeze legături mai puternice între societate, artă și mediu şi care să inspire discuții pe teme importante.

La ediţia din acest an a Festivalului, ICR Varşovia susţine prezentarea unui medalion dedicat marelui cineast român Lucian Pintilie, care va cuprinde următoarele filme: Reconstituirea, De ce trag clopotele, Mitică?, Balanţa, O vară de neuitat şi Terminus Paradis.

Cu această ocazie, vor fi prezenţi la Łódź pentru a evoca personalitatea marelui cineast român şi pentru a vorbi despre filmele prezentate în medalion, criticul de film Andrei Şendrea, precum şi actorii George Mihăiţă şi Răzvan Vasilescu, protagonişti ai filmelor Reconstituirea, respectiv Balanţa și Terminus Paradis.

Pe lângă proiecţiile de film, festivalul cuprinde în programul său ateliere, dezbateri și concerte, fiind un eveniment major atât pentru oraşul în care se află cea mai importantă şcoală de film şi televiziune din Polonia, cât şi la nivelul întregii ţări.

Łódź este unul dintre puţinele oraşe din lume care a primit din partea UNESCO statutul de „Oraş al Filmului”, ca parte a „Reţelei Oraşelor Creative UNESCO”. Această recunoaştere se datorează concentrării în acest oraş, al treilea ca mărime din Polonia, a peste 500 de întreprinderi din domeniul filmului, televiziunii, producţiei video şi muzicale, a unor studiouri şi platouri de filmare apreciate de profestionişti din întreaga lume, precum şi a activităţii celei mai importante şcoli de film din Polonia, „Leon Schiller”, unde s-au format sau au predat cineaşti de renume, precum Andrzej Wajda, Roman Polański, Krzysztof Zanussi sau Krzysztof Kieślowski.