Max Blecher în esperanto şi expoziţia Imagini din Bucureştiul Evreiesc la „Zilele Zamenhof” de la Białystok

În perioada 14-16 decembrie 2018 are loc, la Białystok, cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Culturii Esperanto „Zilele Zamenhof”, care cuprinde şi două evenimente româneşti: prezentarea expoziţiei de fotografie Imagini din Bucureştiul evreiescşi lansarea cărţii Max Blecher - Opere (aproape) complete, în limba esperanto. Festivalul de la Białystok este una dintre cele mai importante manifestări dedicate culturii esperanto din Europa, având loc chiar în oraşul de origine al creatorului acestei limbi, Ludwik Zamenhof, de la a cărui naştere se vor împlini 159 de ani chiar în timpul festivalului, în ziua de 15 decembrie.

Evenimentul de deschidere a Festivalului va fi vernisarea expoziţiei de fotografie Imagini din Bucureştiul evreiesc. Fotografiile din expoziţie înfăţişează lăcaşuri şi obiecte de cult, imagini de epocă şi contemporane din vechiul cartier evreiesc, chipuri şi îndeletniciri specifice comunităţii evreieşti din Bucureşti, şi provin din albumul Imagini din Bucureştiul evreiesc, autoare Felicia Waldman şi Anca Tudorancea Ciuciu, publicat de Noi Media Print în 2011. Al doilea eveniment cu conţinut românesc va fi prezentarea unui volum apărut în această toamnă la Editura Ars Libri din Lublin, conţinând operele lui Max Blecher, traduse în limba esperanto de Tomasz Chmielik şi Ionel Oneţ. Cu această ocazie, cei doi autori ai traducerii cărţii vor vorbi despre opera şi viaţa lui Max Blecher, precum şi despre literatura română tradusă în limba esperanto.

Ionel Oneţ este autorul celui mai amplu dicţionar esperanto-român şi român-esperanto, precum şi a numeroase traduceri în esperanto din autori români, precum Liviu Rebreanu, Mircea Eliade, Gellu Naum sau Urmuz. În prezent, Ionel Oneţ coordonează librăria Asociaţiei Universale de Esperanto, cu sediul la Rotterdam.

Tomasz Chmielik, unul dintre cei mai activi esperantişti din Polonia, este vicepreşedinte al Academiei Internaţionale pentru Literatură în Esperanto şi a tradus în esperanto numeroase cărţi din literatura polonă şi universală.

Festivalul „Zilele Zamenhof” este organizat de Centrul pentru Cultură al oraşului Białystok şi de Asociaţia Esperantiştilor Polonezi, şi se află sub Patronajul Onorific al Primarului oraşului Białystok. Evenimentele româneşti sunt realizate în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Varşovia.