Măsuri la nivel european pentru salvarea patrimoniului cultural, după tragedia de la Notre-Dame de Paris

În urma incendiului devastator de la catedrala Notre-Dame, preşedintele francez Emmanuel Macron îşi doreşte să creeze un mecanism care să protejeze patrimoniul cultural european aflat în pericol, relatează AFP. În acest sens, autorităţile franceze îi invită pe miniştri ai Culturii şi ai Afacerilor europene din statele membre UE să se întâlnească în Franţa, la data de 3 mai 2019, în vederea stabilirii unui astfel de instrument.

Secretarul de stat francez al Afacerilor europene, Amélie de Montchalin, a transmis: „Întrucât patrimoniul nu este o competenţă europeană, preşedintele a luat iniţiativa de a scrie omologilor săi pentru a le propune să creeze un mecanism de cooperare pentru patrimoniul european aflat în pericol, vizând acordarea de asistenţă, a împărtăşi competenţe şi expertiză. Atunci când are loc un incendiu în Europa, un mecanism de solidaritate poată permite să împrumutăm avioane de tip Canadair între ţările din Uniune. Pentru patrimoniu, ne putem imagina o reţea de experţi pusă la dispoziţie în funcţie de nevoiˮ.

Miniştrii vor fi invitaţi să prezinte „demersuri inovatoare şi participativeˮ, dar şi unul sau două locuri emblematice din ţările lor, reprezentative pentru influenţa europeană şi care se află în pericol.