"Măşti, păpuşi marionete", semnată Carmen Olteanu, o expoziţie plină de graţie, inaugurată la ICR

Expoziţia "Măşti, păpuşi, marionete", semnată de artista Carmen Olteanu, a fost vernisată, luni, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, în prezenţa unui public numeros.

Un ansamblu de portete de păpuşi, care dezvoltă o percepţie aproape conflictuală între real şi virtual, cele 14 lucrări, realizate într-o combinaţie tehnică mixtă, acrilic şi ulei pe pânză, pot fi admirate la Institutul Cultural Român până la 11 iunie.

Lumea ludică din lucrările lui Carmen Olteanu a fost admirată de cei prezenţi, artista mărturisind că a fost influenţată pentru acestea de momentele mai puţin fericite din viaţă. „Am realizat portrete mult înainte de aceste păpuşi. Aveam nevoie de o regăsire a mea şi de o reîntoarcere la zona ludică, la copilărie pentru a ascunde zonele neconfortabile ale vieţii”, a declarat Carmen Olteanu. Multe dintre tablouri au fost pictate plecând de la portrete de păpuşi, pe care şi-a construit propriile compoziţii, dar cu altă stare.

„Institutul Cultural Român este o instituţie pe care o ştiţi ca exportatoare de cultură română în străinătate. Puţină lume ştie că facem evenimente şi în ţară, cele mai multe dintre ele vin aici ca un fel de vas premergător al unor exporturi în străinătate, ceea ce se va întâmpla şi cu expoziţia lui Carmen Olteanu. Sunt într-un fel autorul acestui concept, pentru că a venit să-mi propună ceva care mie mi se părea că i se potriveşte şi, răsfoind un catalog de expoziţie, i-am sugerat această expoziţie de măşti, păpuşi şi marionete care mi se părea că o reprezintă şi care sunt o notă distinctă în peisajul nostru de artă plastică”, a afirmat, la vernisaj, Mirel Taloş, vicepreşedinte al ICR.

Criticul de artă şi scriitorul Radu George Serafim a vorbit despre “îngerii care devin marionete”, despre poveştile pe care le transmit lucrările, apreciind că “dominanta acestei expoziţii o reprezintă atitudinea de seninătate, de frumuseţe interioară, de graţie”. “Lucrările au graţie şi este cea care poate să impresioneze, să trezească reacţii”, a completat acesta.

Criticul de artă a concluzionat: “Dacă dintr-o expoziţie pleci cu un tablou în minte, expoziţia a fost o reuşită, dacă pleci cu două, ea a fost excepţională”.

Carmen Olteanu este doctor în Arte Plastice și Decorative la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 2018. Lucrările ei au fost prezentate în expoziţii personale sau de grup în mai multe județe din ţară, dar și în străinătate.

Selecţie: 2005 - Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti, “Palatul Şuţu”, 2010 - Galeria UAP de Artă “Artex”, Râmnicu Vâlcea, 2015 - Salonul Naţional de Artă Temeiuri, ediţia VII, “Arborele Vieţii” - Palatul Parlamentului, Bucureşti, 2017- Galeria “Thotart”, Bucuresti, “Registre Vizuale”, 2018 - Expoziţie “Homo Ludens”- Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Galeria Artoteca, Internationale Werkstatt der Bilden Kunst - “arteMIX “ Galery Karntner Ring, Viena.