Mărţişor – sărbătoare românească la şcoala Kabiya
Pentru a marca Anul European al Creativităţii şi Inovării (2009), Institutul Cultural Român din Tel Aviv şi-a propus iniţierea unei serii de evenimente dedicate copiilor – „Ateliere interactive de creaţie pentru copii". Scopul proiectului este acela de a face cunoscută cultura română şi în rândul celui mai tânăr segment de public, precum şi al minorităţilor etnico-religioase din Israel, facilitând astfel dialogul intercultural. Primul atelier din această serie a avut ca target copiii aparţinând comunităţii de beduini din Kabiya – Tabash – Hajajra, din Galilea. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Şcoala Primară din Kabiya, a avut ca tematică Mărţişorul.
Într-o dimineaţă însorită de primăvară (4 martie 2009), echipa I.C.R. Tel Aviv a fost întâmpinată de directorul Şcolii Primare din Kabiya, dl. Rajah Kabiya, şi de glasurile copiiilor aflaţi în recreaţie.
În aşteptarea lecţiei următoare, dl. Kabiya ne-a însoţit într-un tur al şcolii – astfel i-am cunoscut pe o parte dintre elevi, şcoala având în jur de 520 de elevi, şi am aflat că există un parteneriat cu Ambasada Japoniei în Statul Israel, prin care profesorilor li se facilitează participarea la programe speciale de pregătire didactică în Japonia. De asemenea, o parte dintre foştii elevi ai şcolii, reuniţi în grupul de dans tradiţional debka „Anwar Kabiya", au reprezentat Israelul la numeroase festivaluri internaţionale de folclor, printre care la ediţia a patra, din anul 2008, a Festivalului Internaţional de Folclor „Mureş" din Târgu Mureş, unde au obţinut locul întâi.
Pentru reuşita atelierului de creaţie, referenţii I.C.R. Tel Aviv au fost sprijiniţi de dl. Gassan Grefat, profesorul clasei a patra şi unul dintre beneficiarii programului mai sus amintit, precum şi de d-na Souad Bathish, profesoară de arte plastice.
Cei 30 de elevi ai clasei a patra au participat activ la atelierul de Mărţişor: au ascultat cu deosebit interes şi curiozitate explicaţiile despre tradiţia şi practicile Mărţişorului, au vizionat un material video despre Mărţişor (prin amabilitatea Divizei Diplomaţie Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România) şi, sub atenta îndrumare a echipei I.C.R. şi a celor doi profesori, au confecţionat mărţişoare originale şi pline de imaginaţie.
Cele mai frumoase mărţişoare au fost expuse în şcoală pe toată durata lunii martie, în luna mai fiind prezentate într-o mini-expoziţie la sediul Institutului.