„Marmeladov“, monodramă în interpretarea actorului Kocsárdi Levente, la ICR Budapesta

Spectacolul de teatru Marmeladov, monodramă în limba maghiară, adaptată și interpretată de actorul Kocsárdi Levente, a fost prezentat joi, 23 martie 2023, ora 18:00, în încheierea expoziției de etnosculptură „Înainte de BRÂNCUȘI“, semnată de Mihai Donici, găzduită de ICR Budapesta. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Arte-Factum, marcând Ziua Internațională a Teatrului (27 martie).

Adaptarea scenică a unui fragment din romanul Crimă și pedeapsă al lui F.M. Dostoievski, Marmeladov este „o monodramă despre patimă și pasiune, despre viciu, ratare, sublim și predestinare”. Actor, regizor, compozitor de muzică de teatru, Levente Kocsárdi a realizat prima versiune a acestui spectacol în 1997, în limba maghiară, în coordonarea actriței Spolarics Andrea. În 2007, a jucat premiera spectacolului său în limba română. Spectacolul a fost prezentat, bilingv, pentru publicul unor festivaluri importante din țară și din străinătate, dar și în spații neconvenționale, în gări, cârciumi, spitale și aziluri, pentru oameni ai străzii și pentru Marmeladovi din cele mai umile locuri ale nenorocului. După 26 de ani de la premiera absolută, Levente Kocsárdi propune o nouă versiune a a acestui one-man show, cu personajul căruia i-a asumat vârstele și metamorfozele, rolul cel mai longeviv din cariera sa.

Kocsàrdi Levente este actor și regizor româno-maghiar la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, România. S-a născut la Făgăraș și a urmat studiile de licentă în actorie și master în regie la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Televiziune și Arte Teatrale. A interpretat multe roluri în cadrul facultăților și a colaborat cu teatre importante, printre care: Teatrul Național din Szeged, Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad și a jucat în țări precum Suedia, Germania, Austria, Ungaria și România.