Maria Tănase, omagiată la Londra în sanctuarul Orchestrei Simfonice Londoneze

La 100 de ani de la naşterea marii artiste, Institutul Cultural Român din Londra prezintă, duminică, 22 septembrie 2013, orele 19.00, la LSO St Luke’s, sala de concerte a London Symphony Orchestra, o redescoperire, în cheie modernă, a melodiilor de neuitat ale Mariei Tănase, topite într-o fuziune irezistibilă de muzică contemporană şi folclor românesc. Acompaniat de cvartetul său, Alex Balanescu va prezenta mai multe piese din albumul “Maria T”, inspirat de cântecele cele mai cunoscute ale marii artiste și considerat drept una dintre compozițiile cele mai bune ale muzicianului britanic de origine română. Interpetarea plină de vigoare și impetuozitate a Cvartetului Bălănescu va fi însoțită de proiecțiile artisului vizual Klaus Obermaier, ce vor recompune, inclusiv din imagini de arhivă, figura iconică a legendarei cântărețe.
Cvartetul Bălănescu:Alexander Bălănescu - vioară
James Shenton - vioară
Katie Wilkinson - violă
Nick Holland - violoncel

Invitat special:Steve Arguelles - tobe

Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, în anul 1913 şi şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de către folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brăiloiu, întemeietorul Arhivei Internaţionale de Folclor de la Geneva. El este cel care a sfătuit-o să-şi formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Dramaturgul Tudor Muşatescu a îndrumat-o să înregistreze cântece din repertoriul propriu, în special din zona Olteniei, de unde era originar tatăl său. Cariera sa propriu zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică (Cine iubeşte şi lasă, Mărie şi Mărioară, etc). Marele istoric Nicolae Iorga a invitat-o să cânte la închiderea cursurilor de vară de la Vălenii de Munte, în septembrie 1938. Acesta a numit-o Pasărea măiastră. În urma unei audienţe la Hanul Ancuţei, din al cărui juriu făceau parte nume celebre ca Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino, Maria Tănase, acompaniată de maestrul Grigoraş Dinicu, a fost aleasă în unanimitate să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, în cadrul Expoziţiei Internaţionale de la New York (1939). Astfel, a cântat în faţa preşedintelui american Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi, George Enescu. În octombrie 1940, cu ocazia unui turneu în Turcia a fost desemnată cetăţean de onoare al acestei ţări. În perioada războiului, alături de nume celebre ca George Vraca, dirijorul Ionel Perlea, a participat la spectacole pentru răniţi în spitale. În decembrie 1943, cu ocazia Pomului de Crăciun a fost invitată să cânte în faţa suveranilor Mihai I şi Regina Mamă, Elena, a mareşalului Ion Antonescu şi a membrilor guvernului român. Între 1953 şi 1961 a înregistrat nu mai puţin de 24 de albume din care patru în limba franceză. A încetat din viaţă prematur la Bucureşti, la 22 iunie 1963, la numai 50 de ani fiind condusă pe ultimul drum de mii de oameni.
Alexander Bălănescu este unul dintre cei mai vizionari violonişti contemporani şi un compozitor prolific. Bălănescu s-a născut în România, dar trăieşte de mai mult de 30 de ani la Londra unde a lucrat, de-a lungul anilor, alături de cele mai importante grupuri de muzică ale momentului. Începând cu 1979, devine liderul grupului de muzică Michael Nyman, cu care concertează în toată lumea timp de 15 ani. Înregistrează şi concertează alături de Pet Shop Boys, face apoi parte din Arditti Quartet, după care formează faimosul Bălănescu Quartet, cu care face turnee în Europa şi Statele Unite, participând de asemenea la renumite festivaluri şi scoţând pe piaţă mai multe albume de success printre care amintim “Luminitza”, “Angels and Insects”, “Lume Lume” şi “Maria T”, atingându-şi scopul de a crea o muzică mai accesibilă şi comunicativă. A avut colaborări muzicale cu nume celebre precum John Lurie, Kraftwerk, Michael Nyman, Andy Shepperd, Carla Bley sau Gavin Bryars şi colaborări cu regizori de film renumiţi precum Peter Greenaway, coregrafi, regizori de teatru, de film sau designeri vestimentari.
Cu o carieră de peste 20 de ani, artistul video, regizorul, coregraful şi compozitorul Klaus Obermaier creează lucrări originale în domenii precum artele spectacolului, muzică, dans sau teatru, primite excelent atât de public, cât şi de critică. Opera sa este prezentă în festivaluri şi programe teatrale din Europa, Asia, America şi Australia. Klaus Obermaier a colaborat cu ansambluri de renume dintre care amintim Kronos Quartet, German Chamber Philharmonics, Art Ensemble din Chicago sau Bălănescu Quartet, pentru a enumera doar câteva.