Maria și Ileana Surducan la Festivalul Internațional de Benzi Desenate cu sprijinul ICR Budapesta

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate de la Budapesta va avea loc în perioada 10-12 mai 2024, cu participarea editurilor de profil din Ungaria, a uniunilor de creație, a autorilor și a multor distribuitori de carte. Programul include expoziții, dialoguri și mese rotunde, conferințe, programe pentru copii, pe lângă tradiționalul târg de duminică. În cadrul festivalului se vor acorda premiile Alphabeta și Pál Korcsmáros pentru cele mai bune cărți de benzi desenate și cei mai buni creatori ai anului precedent.

Numeroase programe se vor organiza în primele două zile ale Festivalului, în parteneriat cu instituțiile culturale din Budapesta, printre care se numără și evenimentul organizat sâmbătă, 11 mai, de la ora 10.00, de Institutul Cultural Român din Budapesta. Acesta cuprinde lansarea cărții „Vacanța lui Nor”, în prezența autoarelor Ileana Surducan și Maria Surducan, precum și vernisajul expoziției „Cum să-ți desenezi o lume” a celor două creatoare. După lansarea cărții și a expoziției, Ileana Surducan și Maria Surducan vor susține și un atelier de desen.

Evenimentele vor avea loc la sediul ICR Budapesta din strada Izsó nr. 5 ,1146, Budapesta. „Vacanța lui Nor”, volumul comun al surorilor, tradus de Boglárka Víg,a fost publicat în 2023 de Editura Ciceró, din Budapesta, care este partenerul evenimentului. Intrarea este gratuită.

Cele două artiste vor participa, de asemenea, la programul de duminică al festivalului, în Aula „Gömb” al Campusului universitar ELTE (1117 Budapesta, Pázmány Péter sétány 1a), în data de 12 mai, între orele 10.00 și 17.00.

Maria Surducan (România, n. 1985) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca ca ilustratoare și creatoare de benzi desenate. Lucrările sale au fost publicate în franceză, cehă și maghiară. Benzile ei desenate sunt inspirate de ideea că poveștile emoționale pot avea un efect vindecător. Ele se bazează pe miturile și poveștile populare est-europene, artista fiind interesată de modul în care le poate încorpora, povesti și recontextualiza prin tehnici contemporane de povestire.

Ileana Surducan (România, n. 1987) este o artistă liber-profesionistă care lucrează în domeniul ilustrației și al benzilor desenate. Folosește mediul vizual ca instrument de storytelling, transformând evenimente personale în experiențe universale, prin mesaje cu încărcătură emoțională. Preferă să spună povești care îmbină viața de zi cu zi cu fantezia și crede că arta este un joc, în care umorul este esențial. Experimentează mult cu benzi desenate fără text, doar cu ajutorul imaginilor, folosind universalitatea povestirii. Utilizează metafore vizuale care pot fi apreciate la mai multe niveluri, atât de copii, cât și de adulți. Lucrările sale au fost publicate în România, Franța, Ungaria, Republica Cehă, Suedia și Taiwan.