MARIA, REGINA SOLDAT - serie de evenimente dedicate personalității Reginei Maria și rolului său în Primul Război Mondial

În vederea marcării Centenarului Marii Unirii, ICR Berlin organizează la sediul său trei evenimente dedicate personalității Reginei Maria.

Expoziția „Regina soldat“ (6-21 septembrie 2018) reunește panouri fotografice în care este înfățișată Suverana României, cea care s-a implicat intens în timpul Primului Război Mondial în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai. Este singura Regină care nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, fiind prezentă zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, pentru a împărţi medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos. Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, generalul Prezan a decorat-o cu medalia de război – Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire – ministru plenipotenţiar al Franţei pe lângă regele Ferdinand al României, i-a dăruit Medalia de aur a Epidemiilor și Crucea de Război (La Croix de Guerre).De atunci, Regina noastră a fost numită și Regina Soldat.

Program :

  • 6 septembrie, ora 19.00│ Galeria ICR Berlin│Expoziția fotografica „Regina Soldat“, vernisaj în prezența curatoarei Beatrice Todireanu și prezentarea albumului fotografic „Regina și frontul”.
  • 14 septembrie, ora 19.30 (acces la ora 19.00)│Sala mare ICR Berlin│ În dialog cu A.S Principesa Maria a României, nepoata reginei Maria și fiica ultimului rege al României.

Cuvânt de deschidere: Claudiu Florian, Director ICR Berlin
Introducere: E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania
Prezentare și moderare: Brigitte Drodloff, scenarist și regizor

  • 21 septembrie, ora 19.00│Galeria ICR Berlin│Finisajul expoziției „Regina Soldat”

Intrare liberă la toate cele trei evenimente.