Marele regizor Lucian Pintilie, omagiat la Varşovia printr-o secţiune de autor în cadrul Festivalulu

• Actorii Maia Morgenstern şi Răzvan Vasilescu vor fi prezenţi la proiecţia filmului Balanţa

Marţi, 8 iulie 2008, începe la Varşovia Festivalul Internaţional „Vara filmelor", un vechi festival de film polonez, ale cărui ediţii anterioare s-au desfăşurat ani la rând la Kazimierz Dolny, o celebră staţiune situată pe Vistula, şi la Toruń. De anul acesta, Festivalul, organizat de Fundaţia „Imagini în mişcare", unul dintre cei mai statornici parteneri ai ICR-Varşovia, se va desfăşura în capitala poloneză între 8 şi 13 iulie.

Din 2006, anul înfiinţării ICR-Varşovia, filmul românesc a fost prezent la fiecare ediţie a Festivalului cu serii speciale sau cu secţiuni de autor. În anul 2007, la Toruń, o întreagă secţiune a fost dedicată regretatului regizor Cristian Nemescu.

La prima ediţie varşoviană a Festivalului „Vara filmelor", organizatorii Festivalului şi ICR-Varşovia vor prezenta un portret artistic „Lucian Pintilie". Timp de o săptămână, la cunoscutul cinematograf de artă „Luna" din centrul Varşoviei, vor fi proiectate cele mai importante pelicule ale marelui regizor: Duminică la ora 6 (1965), Reconstituirea (1968), De ce trag clopotele, Mitică? (1981), Balanţa (1992), O vară de neuitat (1994), Prea târziu (1996), Terminus Paradis (1998), După-amiaza unui torţionar (2001) şi Tertium non datur (2005). 

În 10 iulie 2008 (ora 19), la proiecţia filmului Balanţa, o adevărată chintesenţă stilistică şi tematică a cinematografiei recente a lui Lucian Pintilie, vor fi prezenţi Maia Morgenstern şi Răzvan Vasilescu, actorii din rolurile principale, care vor vorbi despre experienţa colaborării cu această figură legendară a cinematografului românesc. Pentru a face mai bine cunoscute peliculele marelui cineast, cinefilii polonezi vor avea la dispoziţie un caiet de sală, conţinând, pe lângă datele tehnice ale filmelor, şi extrase din cronici şi recenzii la filmele lui Lucian Pintilie. Toate peliculele prezentate sunt subtitrate în limba poloneză.