Marele Premiu «Georges Enesco» a fost decernat la Paris de Președintele ICR, Liliana Țuroiu

Marele Premiu Georges Enesco a fost decernat la Paris de Presedintele ICR, Liliana Turoiu

A patra ediţie a Întâlnirilor Muzicale Internaţionale „Georges Enesco”, care se desfășoară în această parioadă la Paris, a parcurs prima etapă în perioada 9-13 octombrie,  perioadă în care a avut loc Concursul internaţional de canto „Georges Enesco”.

Vineri, 13 octombrie a.c. a avut loc Gala Laureaţilor Concursului Internaţional de Canto „Georges Enesco” la Conservatorul Claude Debussy. Ca în fiecare an, ICR a acordat Grand Prix „Georges Enesco” pentru cea mai bună interpretare vocală a unei melodii a marelui compozitor.

Președintele Institutului Cultural român, Liliana Țuroiu, a decernat acest premiu ex aequo sopranelor Héloise Koempgen-Bramy (Franța) și Liga Yi (China), ultima impresionând, atât juriul cât și publicul, cu interpretarea cântecului „Eu mă duc, codrul rămâne” de George Enescu.

In discursul său, președintele ICR a apreciat faptul că în acest an Întâlnirile Muzicale Internaționale „Georges Enesco” l-au onorat și pe pianistul și compozitorul Dinu Lipatti. Anul 2018 este anul în care sărbătorim centenarul nașterii  acestui muzician al cărui talent a depășit cu mult granițele României. Liliana Țuroiu a subliniat faptul că George Enescu a devenit un adevărat brand de țară și că Institutul Cultural Român i-a dedicat o serie de evenimente în cadrul Lunii Enescu, care a debutat pe 8 octombrie la Sinaia.

Concursul Internațional de Canto „Georges Enesco” a fost organizat de Asociaţia Noesis și ICR Paris, și a înregistrat anul acesta un binemeritat succes. La secțiunea Chanteurs Professionnels au participat 37 de concurenti din țări vest europene, dar și din Coreea de Sud, Japonia, China, Liban, Canada, Statele Unite . 

La secțiunea Grands Amateurs d’Art Vocal au participat 13 concurenți, majoritatea din Franța, dar și din Elveția și din Cuba. Din juriu au făcut parte mari personalități ale scenei lirice: Bettina Brentano, director al Agenției Adagio-Artists, Gaêlle Le Gallic, producător France Musique, Françoise Petro, membră în Consiliul de Administrație ADAMI, Anda Tăbăcaru, regizor și director al Clasei de Operă de la Universitatea Națională de Muzică București, Raymond Duffaut, președinte al Centrului Francez de Promoție Lirică, Henri Nafilyan, compozitor, director al Conservatorului Marietta Alboni Paris, membru în Consiliul de Administrație SEAM și consilier artistic pentru Întâlnirile Muzicale Internaționale „Georges Enesco”, Sophie de Segur, consilier artistic la L’Instant Lirique, Bernard Col, director al Conservatorului Municipal Frédéric Chopin Paris, Nicolas Grienberger, asistant Agenția Adagio-Artists și artiștii lirici Leontina Văduva, profesor de canto la HEMU Lausanne și la Conservatorul Claude Debussy Paris, Florin Estefan, director al Operei Române din Cluj-Napoca, Daniel Ottevaere, profesor la Ecole Normale de Musique și la Conservatorul din Valenciennes, Alina Pavalache, pianistă, director artistic al Întâlnirilor Internaționale „Georges Enesco” și mezzosoprana Viorica Cortez, președinte al Societății Enescu de la Paris și Președintele Juriului.

Concursul Internațional de Canto Georges Enesco și Întâlnirile Muzicale Internaționale „Georges Enesco” sunt evenimente majore care au loc în spaţiul francez, pentru promovarea personalității marelui muzician cu dublă apartenență culturală, franco-română.

Premianții acestei ediții a IV-a a Concursului la secțiunea Grands Amateurs d’Art Vocal sunt: Premiul al III-lea-Ariane Stum-Suralsky (Franța), Premiul al II-lea-Marie Cordier (Franța), Premiul I ex aequo-Irina Roncourt (Cuba/Spania) și Echo Volla (Statele Unite). La secțiunea Chanteurs Professionnels: Marele Premiu pentru Melodie Contemporană a fost acordat sopranei Mayako Ito Tournadre (Japonia), un rol la Opera din Cluj-Napoca a obținut soprana Bae Heera (Coreea de Sud), Grand Prix Opera și rol la Opera din Cluj-Napoca i-au revenit sopranei Florentina Soare (România). Grand Prix Georges Enesco a fost acordat ex aequo de către Institutul Cultural Român sopranelor Héloise Koempgen-Bramy (Franța) și Liga Yi (China), iar Florentinei Soare revenindu-i laurii finali în unanimitate, fiind considerată interpreta cel mai bine pregătită tehnic și artistic pentru marea scenă de operă.

Întâlnirile Muzicale Internaționale „Georges Enesco” continuă în zilele de 16, 17 și 18 octombrie cu cele trei Concerte de la Sala Colonne, intitulate „Omagiu lui Dinu Lipatti” și cu al 4-lea Festival de Muzică Franceză și Românească din secolele XX și XXI.