Marcarea a 25 de ani de la Revoluția Română, în rețeaua ICR din străinătate

Marcarea a 25 de ani de la Revolutia Romana, in reteaua ICR din strainatate

Împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist din România este marcată în rețeaua reprezentanțelor Institutului Cultural Român din străinătate printr-o serie de evenimente artistice, culturale și academice. ICR se alătură astfel inițiativei Ministerului Afacerilor Externe a evidenţia momente semnificative din evoluţia României. Aniversarea Revoluției din decembrie 1989 face parte din această linie programatică și constituie un prilej de promovare a culturii române în ansamblu.
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
Accademia di Romania a organizat, în perioada 24-28 noiembrie 2014, la sediul său, în colaborare cu Muzeul Memorialul Revoluţiei Timişoara, expoziția „Memorialul Revoluţiei – Timişoara, decembrie 1989“. Expoziţia prezintă tragicele evenimente timişorene din perioada 15-22 decembrie 1989, care au condus la răsturnarea regimului comunist în România, dar și evenimentele internaţionale ale anului 1989, care au determinat schimbări politice radicale în Europa Centrală şi de Est. În cadrul expoziţiei au fost proiectate două filme documentare: Noi nu murim! – un documentar alb-negru realizat de autori profesionişti şi amatori și Timişoara – ieri e oggi – un documentar realizat de regizorul de televiziune Victor Popa. Cu ocazia evenimentului, a avut loc și prezentarea volumului bilingv de versuri Pulberea de sub piciorul tău / La polvere sotto il piede tuo de Nina Chelariu, traducere şi prefaţă de Viorica Bălteanu.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
Institutul Cultural Român de la Berlin a organizat în perioada 5 – 9 noiembrie 2014 festivalul de dans și artă performativă 25 Years After, în parteneriat cu HAU Hebbel am Ufer și Allianz Kulturstiftung. Festivalul a inclus spectacolele de teatru American Dream și Dear Moldova, can we kiss just a little bit, în regia Nicoletei Esinencu și performance-urile Delicate Instruments Handled With Care al Alexandrei Pirici, Realia (București-Beirut) al lui Farid Fairuz, Drujba de Ion Borș, The Institute of Change al lui Paul Dunca, Dedublarea/Self-division, semnat de Mădălina Dan. În cadrul salonului video al Teatrului Hau 2 au fost difuzate filmele Talking letters și Chișinău – City Difficult to Pronounce, r.: Pavel Brăila, Flexible 1 și Flexible 2, r.: Paul Dunca, Occupy CNDB, r.: Emi Vasiliu, Yoga for Conservatives, r.: Larisa Crunțeanu. Au avut loc, de asemenea, întâlniri-dezbateri cu Raluca Voinea, Nicoleta Esinencu și Manuel Pelmuș. Dintre cei 1.102 de participanți la evenimentele din cadrul festivalului, 20% au fost spectatori de origine română. Au fost prezenți, printre alții, directorul NBK, Marius Babias, Sabine Hentzsch, director programe Goethe Institut Berlin, reprezentanți ai Ambasadei Republicii Moldova, directorul Allianzkulturstiftung și Akademie der Künste, precum și reprezentanți ai presei locale.
În perioada 21-30 noiembrie 2014, ICR Berlin a organizat festivalul Rekonstruktion. Filmland Rumänien III: 25 Jahre Rumänische Revolution, la celebra cinematecă Zeughauskino din cadrul Muzeului Național de Istorie al Germaniei de pe Museumsinsel din Berlin Mitte. Festivalul se află la a treia ediție și face parte din programul strategic al ICR Berlin „25 de ani de la Revoluția Română din 1989“. Ediția din acest an a prezentat o retrospectivă a producțiilor cinematografice românești care tratează subiectul Revoluției din ’89 sau care prezintă o imagine a societății românești înainte și după evenimentele din decembrie 1989. Documentarele au fost prezentate în colaborare cu Festivalul One World și cu Centrul Ceh din Berlin.

ICR Berlin organizează, de asemenea, un colocviu româno-german (9-20 decembrie 2014) și o expoziție documentară stradală (26 noiembrie – 22 decembrie 2014), la Ambasada României din Berlin şi în spațiul public berlinez. La colocviu participă Adrian Cioroianu, Markus Meckel (fost ministru de Externe al RDG în perioada aprilie – august 1990), Helmuth Frauendorfer (director adjunct al Memorialului Hohenschoenhausen, al victimelor regimului comunist din RDG) şi Anneli Ute Gabanyi (politolog, jurnalist, fost director al secţiunii româneşti din cadrul Radio Europa Liberă, 1984-1987). Expoziția stradală intitulată „Revoluția Română: drumul către libertate“ își propune să prezinte publicului berlinez fenomenul Revoluției Române. Lucrările vor fi expuse într-un spațiu public central (Mitte) pentru o vizibilitate sporită. De asemenea, va fi organizată o proiecție video cu imagini din timpul Revoluției (Colecția Agerpres), în piaţeta Dorothea-Schlegel-Platz, lângă Gara Friedrischstrasse, în imediata apropiere a Ambasadei României. În Germania s-au sărbătorit, în acest an, 25 de ani de la Căderea Zidului Berlinului.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
Institutul Cultural Român de la Bruxelles a organizat, pe 9 decembrie 2014, în sala de conferinţe De Doelenzaal a Universităţii din Amsterdam, o masă rotundă dedicată împlinirii a 25 de ani de la căderea regimului comunist din România. Au participat ambasadorul Olandei în România în anii ’90, Coen Stork, Ion Caramitru, traducătorul olandez Jan Willem Bos, universitarul britanic Patrick McGuinness, directorul Institutului Cultural Român de la Bruxelles, Robert Adam, şi profesorul Dorin Perie de la Universitatea din Amsterdam.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
Institutul Cultural Român de la Budapesta a inaugurat seria de evenimente dedicate aniversării a 25 de ani de la căderea comunismului cu expoziția „Flashback – Comunismul în imagini“ a artistului Florin Andreescu, deschisă la sediul Institutului în perioada 14 aprilie – 20 mai. Expoziţia, cuprinzând imagini selectate de autor din arhiva personală, oferă un complex mozaic alb-negru care dezvăluie o Românie de o vitalitate extraordinară. Expoziţia a fost itinerată și la Filiala Seghedin, unde a putut fi vizitată în perioada 3 iunie – 22 septembrie 2014.
Seria a continuat pe 7 noiembrie 2014 cu prelegerea „Comunismul. O modernitate eşuată“, susţinută la sediul Filialei Seghedin de către conf. dr. Radu Preda, pe baza volumului său omonim, editat în 2009 la Editura EIKON, Cluj-Napoca, şi în curs de reeditare în 2015 la Editura Humanitas din Bucureşti. Prelegerea a fost tradusă simultan în limba maghiară. Cu această ocazie, conf. dr. Radu Preda a prezentat geneza volumului şi a expus principalele idei ale acestuia, alături de exemple recente din activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, pe care îl conduce din aprilie 2014.

Pe 13 noiembrie, la sediul ICR Budapesta s-a desfășurat masa rotundă „25 de ani de la căderea comunismului“, un dialog între prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, fost ministru de Externe al României şi prof. univ. dr. Constantin Iordachi, de la Departamentul de Istorie din cadrul Universităţii Central Europene (CEU) de la Budapesta. Au fost prezenţi un număr semnificativ de tineri cercetători în domeniul istoriei, masteranzi şi doctoranzi ai CEU şi ai Universităţii Catolice „Pázmány Péter“ din Budapesta, care au adresat întrebări vorbitorilor.

Joi, 13 noiembrie 2014, la Galeria Naţională de Artă a Ungariei din Budapesta a avut loc vernisajul expoziţiei de artă „Turning Points”. Institutul Cultural Român Budapesta a participat la organizarea acestei expoziţii alături de alte paisprezece ţări, prin institutele culturale sau ambasadele acreditate la Budapesta. Conceptul expoziţiei a avut în vedere o abordare comună, prin intermediul unor lucrări de artă a temelor mari care sunt aniversate sau comemorate în 2014: un secol de la izbucnirea Primului Război Mondial, şaptezeci de ani de la încheierea Celui de al Doilea Război Mondial şi douăzecişicinci de ani de la Căderea Zidului Berlinului şi evenimentele istorice care au urmat. Reprezentantul României în această expoziţie, artistul plastic Iosif Király, a fost prezent cu fotografii din seria „Reconstrucţii”.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIŞINĂU
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează expoziţia stradală „25 de ani de la căderea comunismului în România“, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României în Republica Moldova și în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău. Expoziţia, formată din fotografii şi documente de arhivă menite să reconstituie evenimentele care au dus la instaurarea unui regim democratic în România, poate fi vizitată în perioada 11-19 decembrie 2014, la Galeria la Rond din preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
Institutul Cultural Român de la Lisabona a organizat două conferințe la Fundação Calouste Gulbenkian din Lisabona și un dialog la Universidade Nova din Coimbra, în perioada 18-19 septembrie 2014, pentru a marca 25 de ani de la căderea regimului comunist. Pe 18 septembrie, la Universitatea Nova din Coimbra, tânărul cercetător Bogdan Cristian Iacob a dialogat cu Miguel Cardina, cercetător la Centro de Estudos Sociais de la Universidade de Coimbra, pe tema „Memorie și istorie“, iar pe 19 septembrie a susținut prelegerea „Ruinele istoriei: prăbușirea socialismului și moștenirile sale după 1989/History’s Debris: The Collapse of Socialism and Its Legacies After 1989“, o analiză a modului în care ideologia partidului-stat a fost tradusă în practici politice, culturale și sociale în țările din Europa de Est.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
Institutul Cultural Român de la Londra a marcat împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist în România prin recitalul de poezie, reflecţie, memorialistică şi dialog „A View to a Fall. 25 Years since the Romanian Revolution“, susținut de Ion Caramitru pe 10 decembrie 2014.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
În perioada 1 octombrie 2014 – 11 ianuarie 2015, la Castillo de Montjuïc, Barcelona, are loc, în cadrul proiectului „Europa 25“, expoziția „Flashback România“ organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Primăria din Barcelona, Consulatul General al României la Barcelona și Castillo de Montjuïc. Expoziția prezintă prin imagini alb-negru și color, realizate de Andrei Pandele și Florin Andreescu, societatea românească din ultimii ani ai dictaturii lui Nicolae Ceaușescu și momentul revoluției din 1989. Imaginile sunt completate de scurte documentare și fotografii realizate de jurnaliști în timpul revoluției. Din seria proiectelor care marchează 25 de ani de la căderea regimului comunist a facut parte şi proiecţia filmului Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, r.: Cătălin Mitulescu, organizată pe 29 noiembrie, găzduită de Consulatul României din Ciudad Real. Proiectul a fost şi un prilej de celebrare a Zilei Naţionale a României.
În perioada 9 decembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, ICR Madrid organizează ediția a V-a a festivalului „Zilele filmului românesc“/„Muestra de cine rumano“, în colaborare cu una dintre cele mai prestigioase instituții de profil din Spania – Filmoteca Española/Cinematograful „Cine Doré“ (Cinemateca Spaniolă), partenerul deja consacrat al întâlnirii anuale cu filmul românesc actual la Madrid. Programul de anul acesta are în vedere prezentarea unei selecții cât mai diversificate de filme realizate în ultimii doi ani, care s-au bucurat de aprecierea criticii și a publicului, la nivel internațional și național. Pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la Revoluția din 1989, Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, în cadrul selecției de la „Cine Doré“, două proiecții ale filmului Videogramele unei revoluţii, r.: Harun Farocki, Andrei Ujică; două proiecții ale filmului Quod Erat Demonstrandum r.: Andrei Gruzsniczki; o proiecție a filmului După-amiaza unui torţionar r.: Lucian Pintilie. Programul va fi completat cu diverse proiecții găzduite de Institutul Cultural Român de la Madrid la sediu, ilustrative pentru dialogul româno-spaniol, atât din punct de vedere al realizării (proiecte în co-producție) cât și al poveștii sau al personajelor implicate.

În perioada 21 decembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, ICR Madrid organizează o serie de proiecții în parteneriat cu Filmoteca de Catalunya, Barcelona, Programul cuprinde filmele Marele jaf communist, r.: Alexandru Solomon, Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, r.: Ionuț Teianu, Videogramele unei revoluţii, r.: Harun Farocki, Andrei Ujică, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, r.: Andrei Ujică, Balanța, r.: Lucian Pintilie, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, r.: Cătălin Mitulescu, A fost sau n-a fost?, r.: Corneliu Porumboiu, Hârtia va fi albastră, r.: Radu Muntean. Regizorul Andrei Ujică va participa la masa rotundă care va inaugura ciclul de filme, alături de Camil Constantin Ungureanu de la Departamentul de Științe Politice și Sociale, Universitatea Pompeu Fabra, Barcelona; Ignacio Vidal Folch, jurnalist El País, corespondent în Europa de Est în 1989 și în România în decembrie 1989. Vor fi organizate, de asemenea, întâlniri între regizor și studenții din domeniul comunicării audiovizuale din Barcelona.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
În perioada 25-28 februarie, în sala mare a Primăriei arondismentului 6 din Lyon, a fost organizată, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, expoziția „Flashback: Comunism glorios, capitalism victorios“ a autorului Florin Andreescu. Fotografiile recompun istoria recentă a României. Selecţia a fost realizată împreună cu Gabriela Dancău, consulul general al României la Lyon.
Institutul Cultural Român de la Paris a sprijinit prezentarea spectacolului Amalia respiră adânc de Alina Nelega, traducere Mirella Patureau, cu Codrina Pricopoaia, regia Bobi Pricop, în cadrul Săptămânii României la Choisy-le-Roi (22 septembrie – 4 octombrie 2014). Spectacolul a avut loc la Teatrul Langevin, pe 27 septembrie. Spectacolul prezintă povestea unui personaj în perioada României comuniste și postdecembriste.
În cadrul ciclului de evenimente „25“, dedicate marcării a 25 de ani de la căderea regimului comunist în România, ICR Paris a organizat expoziţia itinerantă de fotografii „FLASHBACK: Comunism glorios, capitalism victorios“, fotograf Florin Andreescu, la Galeria Espace 25, din Fribourg (Elveția). Vernisajul expoziției a avut loc pe 17 octombrie, în prezența E.S. Anca Opriș, Ambasador al României în Elveția și Principatul Liechtenstein. În aceeași seară, Ambasadorul României a susținut o scurtă alocuțiune, în care a menționat importanța evenimentelor din decembrie 1989 în istoria modernă a României, inaugurând, totodată, întreaga serie de manifestări consacrate marcării a 25 de ani de la Revoluția română. Manifestările au fost organizate de Ambasada României la Berna, în colaborare cu Asociația A.C. RO-SUISSE. Expoziția este găzduită și de Institutul Cultural Român de la Paris, în perioada 13 noiembrie – 15 decembrie 2014. Vernisajul a avut loc în data de 13 noiembrie, în prezența fotografului Florin Andreescu.
ICR Paris a mai organizat o dublă manifestare în cadrul ciclului de evenimente „25“, Pe 5 decembrie, la reşedinţa Ambasadorului României la Paris a avut loc lansarea cărții Les Témoins – Journalistes français dans la Roumanie communiste/Jurnaliști francezi în România comunistă (apărută la editura Orizons, colecția „Mărturii“, volum coordonat de Radu Ciobotea, Director adjunct al ICR Paris). Lansarea volumului și moderarea dezbaterilor care au urmat au fost realizate de directoarea institutului, Yvette Fulicea. La discuții au participat fostul prim-ministru Petre Roman, jurnaliștii români Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, precum și jurnaliști francezi foarte cunoscuți, printre care Bernard Guetta (Șeful Departamentului Internațional, Radio France), Marc Semo (Directorul Departamentului Externe al cotidianului Liberation) și José Manuel Lamarque (Directorul Secției Afaceri Europene la Radio France Inter). Pe 8 decembrie, la sediul redacţiei L’Express, a avut loc o dezbatere pe tema Revoluției din 1989 și a evoluției României până în prezent. Moderatorul întâlnirii, Christian Makarian (Director delegat al Revistei L’Express), i-a avut ca invitați pe fostul premier Petre Roman, jurnaliștii Emil Hurezeanu și Luca Niculescu și analistul politic Cristian Pîrvulescu. Din partea presei franceze au luat parte la dezbateri José Manuel Lamarque (Directorul Secției Afaceri Europene la Radio France Inter), Jean François Peres (Redactor-șef al Televiziunii iTele), Daniel Desesquelle (Director Departament internațional Radio France Internationale).
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA
Institutul Cultural Român de la Praga a organizat, în perioada 11 martie – 8 octombrie 2014, o serie de conferințe pe teme de interes comun româno-slovace, la care au participat antropologul Vintilă Mihăilescu, istoricii Dušan Kovač (Slovacia) și Radu Marza (Institutul de Studii Central-Europene al Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca), politoloaga Darina Malová (Catedra de politologie a Facultății de Filozofie a Universității Comenius), criticul Alex Goldiș. Conferințele au oferit răspunsuri și perspective despre problematici recurente în dezbaterile cu tematică socială, precum modernizarea societăţii în România şi Slovacia la 25 de ani de la căderea comunismului, stadiul lucrărilor la autostrăzi, procentele din PIB investite în educaţie și în sănătate, dar și prezentarea trecutului literaturii celor două țări în comunism.
ICR Praga a mai organizat, sub patronajul Ambasadei României la Praga, pe 10 decembrie, la Anticariatul subteran, lansarea cărții Tichý útěk de Lena Constante, volum tradus în limba cehă de Jana Klokočková, și, pe 11 decembrie 2014, la cinema Ponrepo, proiecția a două filme documentare în regia Luciei Hossu Longin – Piața Operei din Timișoara – Decembrie 1989 și Piața Universității din București – Decembrie 1989.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
Institutul Cultural Român de la Stockholm a găzduit, pe 4 noiembrie, prelegerea „Limitele comunismului. Critica radicalismului social la Helmuth Plessner la 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier“ susținută Edward Kanterian. Prelegerea a fost urmată de o discuție între filosoful de origine română şi filosoful suedez Hans Ruin. Edward Kanterian a făcut un scurt istoric al regimurilor comuniste din Europa de Est, insistând asupra laturii represive a acestora şi aducând argumente legate de natura programatică a represiunii. S-a discutat, de asemenea, despre modul în care este privită ideologia comunistă astăzi şi despre distincţia dintre termenii „istorie“ şi „memorie“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, pe 8 decembrie 2014, la sediul institutului, lansarea volumului Ultimele 100 de zile ale lui Nicolae Ceauşescu (Editura „Balcanii şi Europa“, 2014) de Carol Roman, urmată de o masă rotundă. La acest eveniment au participat autorul Carol Roman, redactor şef al Revistei Balcanii şi Europa, prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, academician şi istoric (cu prelegerea Parcursul democratic al României postdecembriste: aderarea la Uniunea Europeană şi NATO) și Ioan Donca, diplomat (Despre diplomaţia românească înainte de 1989) .
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
Institutul Cultural Român de la Varşovia, împreună cu Editura Claroscuro, a organizat, în perioada 12-15 noiembrie 2014, cu ocazia apariției recente a traducerii în polonă a cărţii Născut în URSS de Vasile Ernu, două întâlniri cu publicul polonez: la Varşovia, la Departamentul de Jurnalism al Universităţii varşoviene, şi la Poznań, la Librăria Bookarest, cu participarea lui Vasile Ernu şi a traducătorului cărții, Radosław Biniarz. Întâlnirile-lansări au avut formatul unor dezbateri între scriitorii Vasile Ernu, Zaza Burciuladze (scriitor, dramaturg, traducător, jurnalist şi actor georgian) şi Serghei Minaev (unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai literaturii ruse contemporane) pe tema schimbărilor culturale petrecute după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Având ca punct de plecare volumul lui Vasile Ernu, Născut în URSS, discuţiile s-au concentrat în jurul unor întrebări precum: ce s-a schimbat după 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier? ce „diagnostic“ pun cei trei scriitori societăţilor lor contemporane?, cum apreciază schimbările petrecute în cultură şi societate? care este rolul scriitorului, literaturii şi al artei, în general, în zilele noastre, încotro ne îndreptăm, direcţia în care mergem este cea bună? Dezbaterile au fost urmate de scurte lecturi din volumele celor trei scriitori, apărute în limba polonă la editura Claroscuro.
ICR Varşovia a mai organizat, în perioada 24 noiembrie – 5 decembrie, o suită de evenimente menite să marcheze împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia Română. Astfel, o expoziţie de fotografie în aer liber, cuprinzând instantanee ale mişcării din 1989 în diverse oraşe româneşti, a „îmbrăcat“ gardul exterior al Ambasadei României. Expoziția a fost vernisată pe 1 decembrie, marcând Ziua Naţională a României și a fost urmată de o recepţie în saloanele Ambasadei. O expoziţie interioară de fotografie, „Fotografii interzise şi imagini personale. Viaţa de zi cu zi sub Nicolae Ceauşescu“, semnată de arhitectul şi fotograful Andrei Pandele, a fost deschisă la Cracovia în prima parte a lunii decembrie, în prezenţa autorului. Un mini-festival de film, iniţiat şi găzduit de ICR Varşovia, cu sprijinul Ambasadei României, a constat în proiecţii având ca subiect anul 1989. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu institutele culturale ale fostelor ţări comuniste care şi-au recâştigat libertatea în 1989 (Polonia, Cehia, Slovacia, Germania de Est, Ungaria, Bulgaria). Pe 26 noiembrie, la Colegiul Europei de la Natolin, a fost organizată o dezbatere privind evenimentele anului 1989 şi consecinţele lor. Din România au participat Germina Nagâţ, director C.N.S.A.S. şi Christian Mititelu, fost director BBC România în 1989. Discuţia a fost urmată de proiecţia filmului Trei zile până la Crăciun r.: Radu Gabrea. Totodată, la începutul lunii decembrie, la Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varşovia, a avut loc proiecţia filmului A fost sau n-a fost r.: Corneliu Porumboiu. De asemenea, la Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varşovia a fost organizată conferinţa cu titlul „România cunoscută şi necunoscută. Situaţia cercetărilor şi provocările ştiinţifice din cei 25 de ani de la căderea comunismului“, care a reunit istorici români, moldoveni şi polonezi la Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
Pe 15 noiembrie 2014, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia a susținut participarea lui Bujor Nedelcovici la Simpozionul dedicat aniversării celor 25 ani de la căderea comunismului: 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului – întâlnire cu dizidenții și experiența lor de luptă contra regimului comunist. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Ceh din Milano, în Sala Viscontea – Castello Sforzesco, și a făcut parte din cea de-a III-a ediție a Festivalului BookCity Milano (13-16 noiembrie 2014).
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
Institutul Cultural Român de la Viena a găzduit, pe 11 iunie 2014, conferinţa „După 25 de ani. Cultura memoriei – cazul României“, susţinută de Radu Preda, profesor de teologie socială şi Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Conferinţa şi-a propus să prezinte modul în care în Europa postcomunistă, în general, şi în România, în special, s-a articulat după 1990 o cultură a memoriei. Marcarea celor 25 de ani de democraţie a creat un context simbolic, oportun pentru expunerea experienţei postcomuniste a României, dar şi pentru analizarea transformărilor prin care a trecut ţara noastră. La eveniment au participat cadre didactice şi studenţi ai universităţilor din Viena.
La sediul ICR Viena au fost proiectate, pe 12 decembrie, documentarele De Crăciun ne-am luat porţia de libertate şi Piepturi goale şi buzunare pline. Ambele filme sunt dedicate evenimentelor Revoluţiei Române, De Crăciun ne-am luat raţia de libértate, filmul de debut al Cătălinei Fernoagă şi al lui Cornel Mihalache, încă studenţi atunci, surprind starea de spirit în zilele imediat următoare Revoluţiei din Decembrie 1989. Documentarul Piepturi goale şi buzunare pline este rezultatul unei cercetări documentaristice de 23 de ani, fiind unul dintre cele mai apreciate produse de televiziune despre Decembrie 1989. Cornel Mihalache reia acest subiect, considerând că a fost vorba de o crimă de stat. Este evidenţiată importanţa televiziunii naţionale în desfăşurarea evenimentelor şi a modul în care acestea au fost percepute şi păstrate în mentalul colectiv.
ICR Viena marchează împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist în România pornind de la proiecţia filmului Recviem pentru Dominic r.: Robert Dornhelm, la cinematograful Urania. Evenimentul va completa seria de filme proiectate la sediul ICR Viena în luna decembrie, filme româneşti despre perioada comunistă sau inspirate de Revoluţie. „După 25 ani“ este un proiect itinerant ce se va desfăşura la Viena, Timişoara și Bucureşti în perioada 17-22 decembrie 2014. La Viena, proiecţia specială a filmului Recviem pentru Dominic va avea loc miercuri, 17 decembrie, la cinematograful Urania, în parteneriat cu Ambasada României la Viena. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o discuţie a actriţei Mercedes Echerer cu publicul, moderată de Gudrun Gutt, jurnalist în cadrul redacţiei de ştiri externe a postului naţional de televiziune şi radio din Austria, ORF. Sâmbătă, 20 decembrie 2014, la Timişoara, sub titlul „După 25 de ani în Piaţa Operei“ și organizat de Primăria Municipiului Timişoara, evenimentul va reuni câteva mii de persoane în Piaţa Operei, pentru o proiecţie în aer liber a filmului menţionat. Proiecţia va fi urmată de un moment de reculegere. Evenimentul muzical al serii va fi Recviem de Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretarea Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara. Concertul va fi transmis live din Filarmonică pe ecranul din Piaţa Operei. Luni, 22 decembrie 2014, proiecţia va avea loc la Bucureşti, la CinemaPRO și va fi urmată de o discuţie între regizor şi public, moderată de Eugenia Vodă. Proximitatea Pieţii Universităţii față de locul proiecției este simbolică.

De asemenea, ICR Viena marchează împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist în România prin proiectarea filmului Hârtia va fi albastră, r.: Radu Muntean, în data de 22 decembrie 2014, la sediu.