Maratonul de lectură „Portugalia citește românește“ – sub semnul personalității lui Constantin Brâncuși

Pentru al treilea an consecutiv, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona au organizatmaratonul de lectură „Portugalia citește românește“, pus de această dată sub semnul personalității lui Constantin Brâncuși, cu ocazia celebrării a 143 de ani de la naşterea acestuia. Evenimentul a avut loc sâmbătă dimineața, 23 februarie 2019, la sediul ICR Lisabona, și în premieră la Porto, la sediul Asociației Culturale Porto d'Artes.

Maratonul de lectură a fost organizat în anul 2017 sub semnul Zilei Culturii Române și dedicat poetului național Mihai Eminescu, iar în anul 2018 a fost organizat în cadrul „Săptămânii Culturale Românești“ de la Universitatea din Lisabona și a evocat anvergura universitară a reputatului filolog Victor Buescu. Pentru ediția din acest an, tematica maratonului a fost inedită și provocatoare, opera lui Constantin Brâncuși suscitând discuții și exegeze ample de-a lungul timpului. Textele citite au putut fi alese de participanți din rafturile bibliotecilor ICR Lisabona și Porto d'Artes sau aduse din bibliotecile personale, fiind atât fragmente în română, cât și traduceri în portugheză.

Evenimentul a început concomitent la Lisabona și la Porto, prin transmisiune în direct, cu discursul domnului Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, care a plasat fenomentul Brâncuși în context universal, iar sesiunile de lectură au fost deschise de către doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României, urmată de domnul Dumitru Socolan, Ambasadorul Republicii Moldova și de Gonzalo del Puerto, directorul Institutului Cervantes din Lisabona. Maratonul a fost onorat depersonalități ale vieții culturale lisaboneze, traducători, membri ai corpului diplomatic, oameni de cultură aparținând diasporei românești, universitari, studenți și elevi. După circa trei ore și jumătate de lectură, timp în care au citit mai bine de patruzeci de persoane sub privirile unui public care a adunat circa 130 de entuziaști la Lisabona și Porto, s-au perindat nume de mari scriitori și exegeți români (Lucian Blaga, Mircea Eliade, Constantin Noica, Ion Vinea, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Geo Bogza, Eugen Jebeleanu, Doina Lemny, Matei Stîrcea-Crăciun, Sorana Georgescu-Gorjan ș.a.)care au omagiat viața și opera marelui sculptor, dar și texte interesante aparținând unor scriitori, artiști și critici de artă portughezi, dintre care îi amintim pe Álvaro Lobato de Faria, directorul Galeriei MAC, specialist în Brâncuși și prezent la maratonul de lectură de la Lisabona, sau pe Vhils, artist vizual portughez care a creat portretul lui Brâncuși pe un zid al UNARTE, București. În portugheză au putut fi citite și două articole de presă inedite, din arhiva Diário de Noticias – primul din anul 1957, cu anunțul morții lui Brâncuși, respectiv din anul 1984, aparținând criticului de artă Margarida Botelho, cât și lucrări de specialitate aparținând unor doctoranzi din cadrul Facultății de Arte de la Universitatea din Lisabona.

În cadrul evenimentului de la Lisabona, lecturile au fost însoțite de o ilustrare în powerpoint a ansamblului de la Târgu Jiu și a atelierului parizian și a fost prezentat un interviu acordat de Joana Vasconcelos pentru platforma Modernism.ro, în care artista portugheză a dezvăluit că opera brâncușiană reprezintă pentru ea o constantă sursă de inspirație. Multe dintre intervenții au beneficiat de comentarii ale performerilor, de precizări utile vizând opera și personalitatea lui Brâncuși.

La Porto, lecturile s-au întrepătruns cu două momente artistice oferite de Grupul Divagarte și de violonistul român Radu Ungureanu, concertmaistru la Orchestra Simfonică a Casei da Música din Porto. Spectacolul de teatru și muzică al Grupului Divagarte, inspirat din citate ale lui Constantin Brâncuși, a fost transmis în direct și la Lisabona. Pe parcursul maratonului de la Porto, Alina Palamarciuc, artist plastic din Republica Moldova, a realizat schițe inspirate din operele lui Brâncuși. Printre cititori s-au aflat și Tanty Ungureanu, membru al Asociaţiei Portugheze a Traducătorilor și profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Porto, artistul plastic Rita Brainer dar și numeroși membri ai comunității românești din nordul Portugaliei.