Maraton literar la ICR Lisabona, de Ziua Culturii Naționale

Maraton literar la ICR Lisabona, de Ziua Culturii Nationale

Institutul Cultural Roman din Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză organizează  sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 10, un maraton literar pornind de la texte semnate de autori români și o expoziție  cu portrete, facsimile, secvențe biografice și texte literare românești traduse în limba portugheză, care  evocă nume mari ale literaturii române, 

Maratonul literar va debuta cu lectura unui fragment din Lucian Blaga în interpretarea marelui romancier portughez Rui Zink și cu un text din Mihai Eminescu, citit de Corneliu Popa, unul dintre cei mai importanți traducători din limba română în limba portugheză.

Fiecare cititor își va rezerva pe calendarul evenimentului un timp de lectură ( 5 minute) și va dispune, la alegere, de unul dintre volumele aflate în biblioteca ICR Lisabona. Lecturile vor fi făcute fie în limba portugheză, fie direct în română și vor fi acompaniate, în fundal, de fragmente muzicale. Maratonul literar se va defășura timp de trei ore, de la 10.00 la 13.00.

Au fost invitați să participe scriitori portughezi, personalitați ale vieții culturale lisaboneze, traducători, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai administrației locale, oameni de cultură aparținând diasporei românești, universitari, studenți și elevi.

Proiectul se înscrie în seria evenimentelor care celebrează Ziua Culturii Naționale, marchează 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze și va fi onorat de prezența Excelenței Sale doamna Ioana Bivolaru, Ambasador al României în Republica Portugheză.