Maraton de lectură „Portugalia citește românește“ – sub semnul personalității lui Constantin Brâncuși

Maraton de lectura Portugalia citeste romaneste - sub semnul personalitatii lui Constantin Brancusi

Pentru al treilea an consecutiv, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează maratonul de lectură „Portugalia citește românește“, pus de această dată sub semnul personalității lui Constantin Brâncuși (Maratona de leitura. Portugal recorda Brancusi). Evenimentul va avea loc în data de 23 februarie, între orele 10.00 – 13.00, concomitent la Lisabona (sediul ICR Lisabona, Rua de Barão, nr. 10, Alfama) și la Porto, în colaborare cu Asociația Culturală Porto d'Artes (la sediul acesteia, Rua Padre António Vieira, 76).

Maratonul de lectură va porni de la texte semnate de autori români care omagiază viața și opera marelui sculptor. Vor fi invitați să participe scriitori portughezi, traducători, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai administrațiilor locale, membri ai diasporei românești, universitari, studenți și elevi. Fiecare cititor își va rezerva pe calendarul evenimentului un timp de lectură (circa 5 minute), fie în limba portugheză, fie direct în română, citatele putând fi alese de participanți din rafturile bibliotecilor ICR Lisabona și ale Asociației Culturale Porto d'Artes sau aduse din bibliotecile personale.

Maratonul de lectură, devenit deja o tradiție în spațiul lusitan, a fost organizat pentru prima dată în anul 2017 sub semnul Zilei Culturii Române și dedicat poetului național Mihai Eminescu, iar în anul 2018 a fost organizat în cadrul „Săptămânii Culturale Românești“ de la Universitatea din Lisabona și a evocat anvergura universitară a reputatului filolog Victor Buescu. Anul acesta, cea de-a treia ediție îl va omagia pe Constantin Brâncuși, „omul care sculpta tăcerea“, după cum îl descria Constantin Noica.

Intrată de mai bine de o jumătate de veac în patrimoniul artei mondiale, opera lui Constantin Brâncuși suscită și azi discuții și exegeze ample. La fel ca în jurul oricărei opere capitale – capabilă să schimbe jaloanele gustului și reperele înțelegerii gestului artistic – se țes nenumărate comentarii entuziaste și încercări din ce în ce mai susținute de decriptare ale unui mesaj și unui stil care și-au depășit epoca, ceea ce face ca tematica maratonului de lectură propusă în acest an să fie inedită și provocatoare.