"Mansardă la Paris cu vedere spre moarte" – turneu în Luxemburg, Franţa şi Belgia

Spectacolul cu piesa Mansardă la Paris cu vedere spre moarte de Matei Vişniec, în regia lui Radu Afrim, va fi itinerat în perioada 15 februarie – 10 aprilie în Luxemburg, Franţa şi Belgia. Turneul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg, continuă un proiect iniţiat de cele două instituţii în 2007.

Reprezentaţiile vor avea loc la Paris, Bruxelles, Esch-sur-Alzette, Dreux, Laval, Longwy, Eu, Château Arnoux, St Quentin, Nîmes şi Metz. Din distribuţie fac parte actorii Constantin Cojocaru (Ro), Elena Popa (Ro), Andrei Elek (Ro), Valéry Plancke (Franţa), Marja Lena Junker (Luxemburg), Luc Shiltz (Belgia), Marie Lune (Luxemburg).

În noiembrie 2007, cu ocazia programului Belles Roumanies susţinut de Institutul Cultural Român, spectacolul a fost prezentat în premieră la Centrul Cultural Kulturfabrik, unde s-a bucurat de un succes remarcabil. În 2008, tot cu sprijinul Institutului Cultural Român, spectacolul a participat la Festivalul International de Teatru de la Avignon, în afara competiţiei oficiale, unde a obţinut marele premiu, Coup de Coeur du Club de la Presse.

Programul turneului european

-23, 27 şi 28 februarie - Esch-sur-Alzette, Kulturfabrik, Luxemburg
-25 februarie - Teatrul Municipal din Dreux, Franţa
-2 martie - Teatrul Municipal din Laval, Franţa
-5 şi 6 martie - Teatrul Christian Liger din Nîmes, Franţa
-12 martie - Teatrul Durance din Château Arnoux, Franţa
-17, 18 şi 19 martie - Teatrul 140 din Bruxelles, Belgia
-30 martie - La Manufacture Saint Quentin, Franţa
-1 aprilie - Théâtre du Château, Eu, Franţa
-3 şi 4 aprilie - Café de la Danse à Paris, Franţa
-7 aprilie - Teatrul Saulcy din Metz, Franţa
-8 aprilie - Teatrul L'actée din Longwy-Cosnes, Franţa