Măiastra, povestea nespusă a IEI ajunge la ICR Istanbul

Maiastra, povestea nespusa a IEI ajunge la ICR Istanbul

În perioada 20 septembrie - 11 octombrie 2016, la Muzeul Mării din Istanbul, ii românești, lucrări de artă și design inspirat de portul tradițional vor face obiectul expoziției Măiastra, Povestea nespusă a iei”.

Expoziția este construită ca o instalaţie de artă, având ca sursă de inspiraţie ia, un spațiu metaforă ce îmbină elemente tradiţionale şi moderne într-un concept colaborativ original, creat și produs de galeria Galateca. De sărbătoare, de lucru sau de ceremonial, ia constituie o secvență a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul și prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam.

Icon identitar, arhetip vestimentar al femeii acestor locuri, ia înseamnă conectare cu trecutul, cu viitorul și, totodată, prin limbajul universal al semnelor ei, cu toate comunitățile tradiționale ale lumii.

Conceptul curatorial este bazat pe ideea că tradiția este un act cultural salvator și pornind de la acest concept, expoziția cuprinde trei segmente: o selecţie de ii din diferite zone ale țării, dedicate diverselor ritualuri; o instalație de fotografii de arhivă ale ASR Regina Maria a României în veşmânt tradiţional românesc, alături de seria de lucrări La Blouse Roumaine - IA Gheparda, reprezentând lucrări realizate în acrylic pe pânză de către artistul vizual Aurel Tar. Acestea vor fi completate de prezentarea unei colecţii inspirate din tradiţie și realizate de designeri români din domenii diverse: ceramică home&deco, Una ca Luna, ceramică accesorii de Daniela Făiniș, design vestimentar de Izabela Mandoiu, accesorii piele de Simina Filat, bijuterie contemporană inspirată de Carla Szabo.

Aflată la a șaisprezecea ediţie, programul expozițional Măiastra este primul proiect de artă contemporană dedicat iei şi simbolurilor identitare, realizat de galeria Galateca şi inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine, proiect care s-a bucurat de o prestigioasă expunere internaţională, cu 15 expoziţii internaționale și naționale.

Mai multe detalii despre expoziţia itinerată Măiastra regăsiţi pe platforma http://www.maiastra.eu.

Vernisajul expoziției de la Istanbul va avea loc marți, 20 septembrie 2016, începând cu ora 19:00 la Muzeul Mării / Deniz Muzesi.