Maia Morgenstern, invitată la KulturfestNYC 2016

Maia Morgenstern, invitata la KulturfestNYC 2016 Maia Morgenstern, invitata la KulturfestNYC 2016

Institutul Cultural Român de la New York susține participarea Teatrul Evreiesc de Stat din București la Festivalului Kulturfest, ediția 2016, care se va desfășura la New York de la jumătatea lunii iunie până la sfărșitul lunii august. Actrița Maia Morgenstern și echipa sa vor fi prezenți în Statele Unite în perioada 18-26 iunie.

Festivalului Kulturfest este organizat de National Yiddish Theatre Folksbiene și este un eveniment de muzică, teatru și film dedicat culturii evreiești, la care Institutul Cultural Român este partener. 

În perioada 23-26 iunie 2016, la Nagelberg Theater (Baruch Performing Arts Center) din New York, vor avea loc două reprezentații ale  piesei de teatru Astă seară: Lola Blau, de Georg Kreisler, și două spectacole lectură ale piesei Nunta din Fohrenwald, de H. Leyvick, ambele având-o ca protagonistă pe actrița și managerul Teatrului Evreiesc de Stat din București, Maia Morgenstern.

Spectacolul Astă seară: Lola Blau va avea loc la Baruch Performing Arts Center (55 Lexington Ave, New York), în 23 iunie, de la ora 19:30, și în 25 iunie, de la ora 21:30. În 26 iunie, tot la Baruch Performing Arts Center, de la ora 14:00 și de la ora 19:00, Maia Morgenstern va juca în spectacolul-lectură  Nunta din Fohrenwald.

Reiterarea invitației la Kulturfest New York se datorează succesului pe care Teatrul Evreiesc de Stat din București l-a avut la ediția din 2015, când s-a aniversat un secol de teatru idiș în SUA. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român din New York a prezentat mai multe evenimente care au avut scopul de a evidenția importanța culturii idiș în România și faptul că prima companie de teatru idiș din lume s-a infiițat la Iași, în 1876.

 

Conform strategiei multianuale a ICR pentru perioada 2016-2019, acest proiect corespunde susținerii președinției române a International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Pe 8 martie 2016, ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost numit în fruntea instituției pe o perioadă de un an. IHRA este o organizație interguvernamentală, cu 31 de state membre, care s-a înființat în 1998, la inițiativa prim-ministrului Suediei, Göran Persson, cu susținerea președintelui american Bill Clinton și a prim-ministrului britanic, Tony Blair. 

Lola Blau este alter ego-ul autorului Georg Kreisler.  Și scriitorul, și personajul sunt evrei vienezi. Ambii părăsesc Austria la timp, pentru a scăpa de deportare. Ambii se reîntorc în Austria după război, după ce se lansează în cariera de entertaineri. Ambii privesc lucid la realitatea înconjurătoare, pe care o critică de la înălţimea unei satire devastatoare, care ar trebui să destabilizeze orice spectator, oricât de confortabil ar fi aşezat în scaun.

Spectacolul este în regia lui Alexandru Dabija, cu scenografia semnată de Puiu Antemir, iar costumele de Doina Levintza și Puiu Antemir. La pian: Tatiana Moroșanu.

 

Nunta din Fohrenwald, de H. Leyvick, autorul piesei Golem, este un spectacol care surprinde dificultățile spirituale și emoționale ale întoarcerii la o viață normală a unor supraviețuitori dintr-un unui lagăr nazist de lângă München, prezentând prima lor nuntă.

Spectacolul este o producție a National Yiddish Theater Folksbiene. Regia: Motl Didner; design marionete: Stefano Brancato; costume: Izzy Fields.


Spectacolele sunt în idiș și în limba germană, subtitrate în limba engleză.

Parteneri/co-organizatori: Kulturfest, Metrocard