Maestrul Marin Gherasim deschide seria „Mari pictori români de astăzi” la ICR Londra

Galeria Brâncuşi a Institutului Cultural Român din Londra devine pe 30 aprilie gazda unei noi serii de expoziţii dedicate celor mai importante nume ale picturii româneşti contemporane. Numită „Mari pictori români de astăzi”, seria constituie o adevărată incursiune în istoria recentă a artei vizuale româneşti şi va prezenta pe trei dintre cei mai apreciaţi pictori români contemporani: Marin Gherasim, Ştefan Câlţia şi Sorin Ilfoveanu.

Primul artist al seriei este maestrul Marin Gherasim, cu o expoziţie retrospectivă de excepţie, care va include 15-20 de lucrări de pictură din ciclul „Zidirea", şi va preceda retrospectiva artistului de la sala Dalles din Bucureşti, care se va deschide pe 10 mai 2013.

Adânc fixat în Bucovina natală, pictorul este profund influenţat de arta şi spiritualitatea bizantină, dar şi de simbolism şi expresionism. Copil fiind, Marin Gherasim a vizitat deseori mănăstirile Moldoviţa, Suceviţa, Humor şi Voroneţ, iar amintirea picturii murale unice l-a urmărit pentru tot restul vieţii. Artistul a studiat, totodată, vioara şi pianul, pasiunea pentru muzică influenţându-l în egală măsură, imprimându-i structură şi ritm.

Marin Gherasim a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti în 1963 şi foarte curând a început să expună atât în galeriile bucureştene cât şi în afara ţării. În 1981, artistul a câştigat la Roma prestigiosul premiu Caravaggio. Împreună cu Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Sorin Dumitrescu, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov şi Doru Covrig, a fondat legendara Grupare 9+1. Artistul are o activitate expoziţională bogată, cu peste 20 de expoziţii personale, cu prezenţe numeroase în expoziţii de grup în Germania, Ungaria, Polonia, Portugalia şi Italia, şi cu 16 premii acordate pentru excelenţă în arta picturii. A fost şi este, în acelaşi timp, mentorul, profesorul şi prietenul unor artişti care şi-au dovedit deja talentul incontestabil, precum Christian Paraschiv, Anca Mureşan sau Ştefan Râmniceanu. În 2002, pictorul a primit Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga carieră.

Pictura sa explorează universul simbolic al arhitecturii şi ritualurilor religioase ortodoxe, reordonat pe pânză în geometrii abstracte şi culori vibrante. Discursul artistului ilustrează constant ideea rememorării lucrurilor importante, împotriva entropiei omului şi a lumii. În anii în care regimul comunist dărâma bisericile, Marin Gherasim le reconstruia simbolic în picturile sale. Astfel, a început să picteze abside în anii 1973-1974, iar de atunci a dezvoltat mereu tema, în cicluri numite „Memoria absidei" sau „Zidirea", “care reflectă recurent aspirația spre durabil, raţionalitatea și calmul edificării, dar şi violenţa istoriei” – cum spune artistul.

Vernisajul din Galeria Brâncuşi va fi însoţit de un concert de harpă susţinut de Paula Popa, absolventă a Colegiului Regal de Muzică din Londra, care concertează frecvent la Saint-Martin-in-the-Fields, Saint James's Piccadilly, Saint John's Smith Square, Victoria & Albert Museum şi National Gallery. Recitalul va include piese de Beethoven, Einaudi, Satie Schubert și Yiruma.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 mai 2013.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.