MADRID. Participare românească la Târgul de carte pentru profesionisți „Liber”, ajuns la a 39-a ediție

Institutul Cultural Român de la Madrid va participa, în calitate de membru al rețelei EUNIC Spania, la programul Jornadas Profesionales de LIBER (Zilele Profesionale ale Târgului LIBER), eveniment organizat de Federación de Gremios de Editores de España (Federaţia Corporaţiilor Editorilor din Spania) cu ocazia celei de-a 39-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte LIBER care se va desfăşura la Madrid, în perioada 13-15 octombrie 2021, la palatul expozițional IFEMA, unul dintre cele mai mari spaţii expoziționale si culturale din capitala Spaniei.

La acest proiect participă mai multe ţări membre EUNIC, printre care Republica Cehă, Germania, Finlanda, Italia, Polonia, Portuglia, Ungaria.

ICR Madrid va participa în ziua de 15 octombrie 2021, de la ora 12.00, cu prezentarea programelor de subvenţii pentru traduceri ale CENNAC : TPS (Translation and Publication Support Programme) şi Publishing Romania.

LIBER este cel mai important târg internațional de carte în spaniolă pentru profesioniștii din sectorul editorial, motiv pentru care este cadrul cel adecvat pentru promovarea programelor de traduceri. Organizarea acestuia alternează între Barcelona și Madrid, iar anul acesta se desfășoară la Madrid, după o ediție integral digitală în 2020, datorită restricțiilor de pandemie.

Federaţia Corporaţiilor Editorilor din Spania este o asociație profesională de drept privat creată în 1978 pentru a reprezenta și apăra interesele generale ale sectorului editorial din Spania. Federația este dedicată obiectivelor imediate, cum ar fi participarea editorilor spanioli la târgurile internaționale de carte sau ediția și diseminarea materialului promoțional al editorilor și cărților și obiectivelor mai largi, cum ar fi promovarea unei zone de liber schimb pentru cărțile publicate în spaniolă, apărarea și promovarea limbii spaniole sau reglementarea comerțului și producția de cărți.

EUNIC Spania funcţionează din 2008 şi are în componenţă 22 de institute sau centre culturale precum: Institutul Cervantes – sediul central, Goethe-Institut España, British Council, Institut Français de Madrid, Instituto Italiano de Cultura Madrid, Centro Checo Madrid, Foro Cultural de Austria, Instituto Iberoamericano de Finlandia, Alliance Française España, etc. Institutul Cultural Român de la Madrid este membru fondator şi a deţinut preşedinţia între 2011 şi 2012, precum și în 2019-2020, luând parte la majoritatea proiectelor desfăşurate, în parteneriat, de membrii EUNIC Spania și organisme publice și private din Spania.