MADRID. Dezbateri despre contactele culturale ale lui Mircea Eliade în Spania

Conferința cu titlul „Mircea Eliade și contactele sale culturale cu Spania” va avea loc joi, 10 decembrie, ora 19.00, pe platforma Zoom, la propunerea Institutului Cultural de la Madrid, avându-i ca invitați pe profesorii universitari Francisco Diez de Velasco, care va vorbi despre opera filosofică și corespondența dintre Mircea Eliade și Eugenio d’Ors, și pe Gerardo López Sastre, cu o comunicare despre contactele dintre Eliade și José Ortega y Gasset, sau cu opera lui Miguel de Unamuno, pe care a promovat-o în România.

Evenimentul este moderat de jurnalistul și scriitorul Jacinto Antón De Vez Ayala Duarte, care va prezenta, în introducere, viața și opera lui Mircea Eliade, importanța și influența acestuia în Spania.

Conferința va fi difuzată în direct pe pagina de Facebook a ICR Madrid, iar publicul are posibilitatea de a pune întrebări, folosind chat-ul. Înregistrarea va fi promovată pe platformele Twitter și youtube.

Francisco Diez de Velasco este profesor de historia religiilor la Universitatea La Laguna din Tenerife, doctor în Istorie și coordonează grupul de cercetare HISTOREL (Istoria religiilor). Printre publicațiile sale se numără și multe articole despre opera lui Eliade.

Gerardo López Sastre este profesor universitar de filosofie la Facultatea din Toledo (Universitatea Castilla-La Mancha). A publicat numeroase studii despre opera lui Mircea Eliade și legăturile sale cu autori spanioli.

Jacinto Antón De Vez Ayala Duarte este jurnalist la cunoscutul ziar El País, unde a publicat numeroase recenzii ale operelor lui Eliade, traduse în spaniolă.

Organizarea unei conferințe despre unul din autorii români cei mai cunoscuți și iubiți în Spania are scopul de a descoperi noi legături dintre Mircea Eliade și cultura spaniolă și de a stimula interesul publicului în vederea citirii operei sale literare, filosofice, antropologice sau a jurnalelor, unde vorbește pe larg despre admirația sa pentru Spania și intelectualii săi. Dezbaterea face parte din strategia de promovare a culturii române în Spania, prin crearea de evenimente relevante, cu invitați de prestigiu din mediul academic, artistic, instituțional și mai ales din presa de înalt nivel (El Pais).