MADRID. Concert-conferință și expoziție, la 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Un concert-conferință, desfășurat în cadrul proiectului „Enescu pe înțelesul tuturor”, va avea loc marți, 6 iulie, ora 19.30 (ora Spaniei), pe scena Teatrului Institutului Francez din Madrid, cu ocazia a 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. De asemenea, va fi prezentată o expoziție dedicată vieții și activității lui George Enescu, realizată de Muzeul Național „George Enescu”, care conține imagini, fotografii și texte privind viața și opera marelui compozitor român, cu accent pe capodopera Oedipe și referințe despre legăturile sale muzicale cu spațiul iberic, relația de strânsă prietenie cu violoncelistul, compozitorul și dirijorul spaniol spaniol Pablo Casals. Evenimentele sunt organizate de ICR Madrid, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu” din București.

Conceptul inedit al concertului-conferință a prins contur în urma unei analize a celor șapte producții ale operei „Oedipe”, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România, de baritonul Ștefan Ignat și are în prim-plan interpretarea operei „Oedipe” prin prisma melosului popular, a ethosului românesc. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele - forme folcloric-muzicale specifice spațiului cultural românesc - vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei „Oedipe”. Concertul-conferință „Enescu pe înțelesul tuturor” va fi susținut, în limba franceză și spaniolă, de baritonul Ștefan Ignat, solist al Operei Naționale din București, acompaniat la pian de profesorul Remus Manoleanu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. 

Muzica lui George Enescu își trage esența din seva folclorului românesc. Prin natura sa, muzica este spiritualizată, sublimată și eliberată de stridență. Enescu face cu materialul melodic exact ceea ce face Brâncuși cu piatra: îi dă zbor. Enescu, prin muzica sa (de fapt, de-a lungul vieții sale), atinge zona cea mai înaltă a muzicii prin manifestarea de cinci ori a măiestriei sale: violonist, pianist, dirijor, profesor și compozitor. Recunoscut în mod egal de toți contemporanii și predecesorii săi ca muzician genial, Maestrul redefinește ideea de românism.

„Prezentarea operei «Oedipe» de George Enescu, a variantei scurte în care am inserat momentele cele mai ușor de înțeles prin prisma Melosului popular-doine, balade, bocete și dansuri populare, mi-a venit în urma celor opt producții realizate în România-București 2003, 2009, 20011 și 2015, Iași 2005, în USA-Illinois 2005, Italia-Cagliari 2005, Opera din Toulouse 2009 în coproducție cu Opera Națională București si Ungaria-Miskolc (varianta concertantă). Complexitatea partiturii enesciene greu de abordat de orice interpret, dar mai ales a rolului principal «Oedipe» face ca majoritatea interpretilor să refuze abordarea lui. Înțelegând pe deplin, am hotărât să simplific și să explic opera pe înțelesul tuturor, prin prisma paricidului și a incestului din punct de vedere poetic și a melosului popular al celui muzical”, a declarat baritonul Ștefan Ignat înaintea concertului din capitala Spaniei.

Expoziția dedicată vieții și activității lui George Enescuva fi inaugurată marți, 6 iulie, la sediul Institutului Francez din Madrid, în prezența muzicologului și criticului muzical José Luis García del Busto, membru al Academiei Regale de Arte Frumoase de San Fernando din Madrid. Expoziția cuprinde 24 de panouri foto documentare și va rămâne deschisă publicului până joi, 15 iulie.

„Se împlinesc anul acesta 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, proeminentă personalitate a secolului XX. Se cuvine, așadar, să cinstim memoria excepționalului muzician, să îl purtăm în gândurile noastre pe omul generos, blând, smerit, model pentru noi și generațiile următoare. Întru îndeplinirea misiunii asumate, Muzeul Național George Enescu susține numeroase proiecte și parteneriate de anvergură internațională. În acest context, salutăm inițiativa și eforturile echipei ICR Madrid pentru organizarea unui eveniment dedicat maestrului nostru, care aduce pentru prima oară muzeul nostru în capitala Spaniei. Proiectul «Enescu pe înțelesul tuturor», conceput de baritonul Ștefan Ignat sub formă de concert-conferință și derulat încă din 2018, este unul dintre proiectele de impact ale Muzeului, cu zeci de prezențe publice, atât în țară, cât și în străinătate. Pe de altă parte, expoziția «George Enescu, viața și creația» pune la dispoziția vizitatorului o serie de documente prezentate sub forma unor colaje, ilustrând multiplele ipostaze artistice ale muzicianului.” - Cristina Andrei, Manager Muzeul Național George Enescu.