MADRID. Colocviu de Ziua Europeană a Limbilor

O serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Europene a Limbilor sunt organizate  in perioada 23-25 septembrie 2020, de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu reţeaua EUNIC Spania şi cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania.

Celebrarea acestei zile a devenit o tradiţie în spaţiul iberic; în fiecare an institutele culturale naţionale şi misiunile diplomatice ale ţărilor membre ale reţelei EUNIC Spania marchează acest eveniment prin organizarea mai multor activităţi în comun sau la sediul fiecărei reprezentanţe culturale în Spania.

Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român participă cu o serie de evenimente prin care sprijină diversitatea lingvistică europeană, implicându-se în mod activ în organizarea și coordonarea tuturor activităților, în calitate de Președinte al Rețelei EUNIC Spania.

„Clusterul EUNIC Spania are 23 de membri și asociați, o activitate bogată și a știut să se adapteze noilor condiții impuse de pandemia COVID-19, propunând evenimente de impact în mediul virtual, alături de parteneri instituționali prestigioși. Exercitarea președinției EUNIC Spania în acest context dificil a fost o provocare importantă pentru Reprezentanța de la Madrid a ICR, pe care am căutat să o transformăm în oportunitatea de a experimenta alte modalități interactive de promovare culturală”, a declarat Maria Floarea Pop, directorul ICR Madrid.

Programul manifestării cuprinde mai multe activități.

Miercuri, 23 septembrie, la ora 19.00, va avea loc a doua ediție a concursului Europa?!privind limbile și cultura UE, organizat de Direcția Generală de Traduceri a Comisiei Europene, Reprezentanța Comisiei Europene în Spania și EUNIC Spania. În acest an, din cauza circumstanțelor sanitare excepționale, participarea la concurs va fi posibilă numai online. La ora anunțată, prezentatorul se va adresa tuturor participanților în direct de pe site-ul web al concursului, care vor putea concura prin aplicațiile disponibile pentru Android sau iOS.

Joi, 24 septembrie va avea loc un colocviu cu tema „Limba și traducerea ca factori de integrare”, organizat de Școala de Traducători din Toledo (UCLM), Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene, EUNIC-Spania. La eveniment participă profesori universitari și ziariști de prestigiu din Spania. În încheiere, vineri, 25 septembrie, se va organiza unatelier interactiv de învățare succesivă a mai multor limbi europene, printre care şi româna, în format Speak Dating, ocazie cu care participanții vor putea participa în serii succesive la mini-cursuri demonstrative. Și acest eveniment se va desfășura tot în format online.

Ziua Europeană a Limbilor Europei este sărbătorită în întreaga Europă în 26 septembrie, este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul şi învățarea limbilor străine. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv sensibilizarea publicului asupra importanței învățării limbilor străine și sublinierea valorii tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.