MADRID. Artiștii Clara Cernat, Thierry Huillet și Ion Voicu, înregistrări de Ziua Europeană a Muzicii

O zi culturală ce promovează diversitatea și este deschisă tuturor tipurilor de muzică și muzicieni este sărbătorită anual pe 21 iunie, sub numele de Ziua Europeană a Muzicii.

Cu ocazia acestei date, ICR Madrid va prezenta pe rețelele de socializare o înregistrare a lucrării „Sevilla” de Isaac Albéniz, interpretată de virtuozii Clara Cernat și Thierry Huillet. În calitate de reprezentantă a strălucitei școli românești de vioară, Clara Cernat cântă atât la vioară, cât și la violă. Împreună cu pianistul Thierry Huillet, are în palmares înregistrări de referință ale sonatelor compuse de George Enescu, Ernest Bloch și Joaquín Turina.

Tot pentru a marca Ziua Europeană a Muzicii, ICR Madrid va prezenta profilul violonistului Ion Voicu, în cadrul programului „România în Muzică”. Ion Voicu (1923 – 1997), violonist, dirijor, compozitor, profesor, director timp de zece ani al Filarmonicii „George Enescu”, creator al Orchestrei de Cameră Bucureşti, fondator al fundaţiei care îi poartă numele rămâne în continuare unul dintre cei mai importanţi muzicieni români contemporani, considerat a fi personalitatea cea mai proeminentă care a marcat decisiv viaţa muzicală românească din a doua jumătate a secolului XX şi creator de modele interpretative ale marilor concerte. Ion Voicu a primit din partea Statului Român o vioară Stradivarius din 1702, „The ex Elder”, apreciată ca fiind printre primele cinci viori Stradivarius din lume.

Interpretarea maestrului Ion Voicu a lucrării „Zigeunerweisen, Op. 20” de Pablo de Sarasate, acompaniat de Orchestra Radiodifuziunii Române, dirijor Iosif Conta (înregistrare din 19710) va fi postată pe rețelele de socializare ale Institutului Cultural Român de la Madrid.