Madeleine Gustafsson, laureata Premiului Marin Sorescu pe 2017 în conferință la Stockholm

Madeleine Gustafsson, laureata Premiului Marin Sorescu pe 2017 in conferinta la Stockholm

ICR Stockholm organizează la sediul său, pe data de 4 decembrie, începând cu ora 18.00, conferinţa cu titlul „Despre fericirea lecturii", susţinută de către Madeleine Gustafsson, laureata Premiului Marin Sorescu din acest an. 

Conferinţa va trata subiecte precum fericirea lecturii și recunoștința pe care o poartă Madeleine Gustafsson tuturor cărților pe care a avut privilegiul de a le citi și despre care a scris. Penctul de plecare este cea mai recentă carte a scriitoarei, Påminnelser. Om böcker, människor och ord (Aduceri-aminte: Despre cărți, oameni și cuvinte, Daidalos, 2016), o selecție din opera critică și eseistică a lui Gustafsson din ultimele decenii.

Prezentarea laureatei și a Premiului Marin Sorescu va fi făcută de către Dan Shafran, director adjunct ICR Stockholm și membru al juriului. Va urma o discuție între Anna Hallberg, membră a juriului Premiului Marin Sorescu, și premiată. Prelegerea va fi completată de lectura actorului Christian Fex, care în deschidere va citi o selecție de versuri din poeziile lui Marin Sorescu, iar la finalul conferinței va lectura o selecție din opera literară și critică a lui Madeleine Gustafsson.

Madeleine Gustafsson (n. 1937) este scriitoare, critic literar, poetă, eseistă și traducătoare suedeză. Ea a absolvit studii umanistice în cadrul Universității din Uppsala în 1961 și în 2012 a obținut titlul onorific de Doctor în Științe Umaniste la Facultatea de Arte Plastice de la Universitatea din Göteborg. Pe lângă lucrul la propriile cărți de poezie și critică literară, Gustafsson a lucrat și ca traducător din limbile germană, franceză, într-o măsură mai mică, italiană. 

Scriitorul a cărui operă a urmărit-o cel mai fidel în calitatea ei de traducător a fost Hans Magnus Enzensberger.

În calitate de critic literar, Gustafsson a colaborat la cotidianele Upsala Nya Tidning (1960-1962), Stockholmstidningen (1963-1964), Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (1963-1973) și Dagens Nyheter (1973).

Participă Madeleine Gustafsson, Anna Hallberg și Christian Fex. Evenimentul se desfăşoară în limba suedeză. Intrarea este liberă. Vă rugăm să confirmaţi la adresa miryam.diko@rkis.se.