Lungmetrajul SAF, de Ali Vatansever, proiectat la Human Rights Film Days

Lungmetrajul SAF,  regizat de Ali Vatansever, o coproducție România-Turcia-Germania, a fost prezentat în cadrul celei de-a IX-a ediții a Human Rights Film Days, festival organizat anual de Delegația Uniunii Europene la Ankara.

Prin implicarea și susținerea ICR Istanbul, filmul a fost proiectat la 6 decembrie 2019, în Antalya, la cinematograful Antalya Kültür Sanat Merkezi. 

SAF a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018, secțiunea Discovery, iar anul acesta, Vatansever a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de la Ankara, unde Saadet Isil Aksoy a primit trofeul pentru cea mai bună actriță. Regizorul a primit și mențiunea „New Voices”, acordată de juriul Festivalului Palm Springs.

SAF a mai fost selectat în competițiile Angers European First Film Festival și Istanbul International Film Festival.

Gala de încheiere avut loc ieri seară, 9 decembrie 2019, la Istanbul, în prezența unui public numeros, din care au făcut parte reprezentanți ai corpului diplomatic, ai centrelor culturale europene acreditate la Istanbul, dar și șefului Delegației Uniunii Europene la Istanbul, ambasadorul Christian Berger.

Human Rights Film Days este un festival de film dedicat drepturilor omului și organizat de Delegația UE în Turcia în colaborare cu ambasadele, consulatele și institutele culturale din țările membre UE în Turcia și clusterul EUNIC Turcia.

Ideea de bază, atunci când vine vorba de organizarea unei noi ediții a festivalului, este de a aduce în prim plan publicului turc aspecte privind drepturile omului prin cultură și film. Delegația Uniunii Europene în Turcia și statele membre participante doresc să transmită un mesaj de o mare greutate și încărcătură, în special în ceea ce privește libertatea de expresie și demnitatea umană.

Festivalul s-a desfășurat în mai multe orașe din Turcia, oferind astfel posibilitatea lărgirii ariei de influență a ICR Istanbul. Organizatorii au pregătit mai multe producții europene care au fost prezentate și în orașe ca Ankara sau Istanbul.

Prin participarea constantă la Human Rights Film, ICR Istanbul contribuie la promovarea și prezentarea valorilor cinematografice românești contemporane în Turcia și menține un parteneriat de succes, alături de Delegația UE la Ankara și centrele culturale europene.