Lungmetrajul „Monștri.”, al regizorului Marius Olteanu, proiectat în premieră în 80 de cinematografe pariziene

Primul lungmetraj al realizatorului Marius Olteanu , filmulMonștri. -Après la nuit” va avea premiera în Franța în 18 decembrie urmând să fie proiectat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, pentru cel puțin o săptămână, în peste 80 de cinematografe din Paris și din restul Hexagonului.

Filmul realizat anul acesta este singurul lungmetraj românesc prezent la Berlinală care a primit Premiul publicului din partea publicației Tagesspiegel, cât și Trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu la cea de-a 33-a ediţie a Filmski Festival Herceg Novi. „Monștri.”, deja laureat al Marelui Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, a fost proiectat în mai multe competiții internaționale, cum ar fi Tel Aviv LGBT Film Festival, Tiff Cluj Napoca și, mai recent, la festivalul Chérie Chéri, de la MK2 Paris, unde a fost proiectat în secțiunea Lung metraje, în 20 noiembrie.

Filmul este povestea unui cuplu ajuns la vârsta de 40 de ani și având un mariaj de 10 ani, dar care a ajuns aproape o formalitate, din cauza dorințelor, a credințelor, a demonilor lor intimi. Întrebarea cheie a filmului este dacă cea mai mare dovadă de dragoste nu ar fi acceptarea plecării celuilalt. Filmul este și o frescă a societății actuale românești, în care presiunea socială, familială, legate de transformările economice, metamorfozează adeseori cuplul dintr-un duo de îndrăgostiți într-un duo de monștri. Turnajul a durat 27 de zile, și se bazează pe povești reale, autorul chestionând, în dorința sa de a documenta cât mai bine filmul, cupluri care au 5 sau 10 ani de căsnicie. 

Regizorul Marius Olteanu s-a născut în 1979 la București. Filmele sale abordează adeseori și homosexualitatea, atât prin prisma societății cât și prin prisma actorilor care joacă în filmele sale, prin raportul acestora cu un subiect încă delicat de abordat în societatea românească. A studiat la Universitatea Națională de Teatru și Cinema din București și apoi la National Film and Television School, din Londra. A realizat mai multe scurt-metraje cu care a fost prezent la diverse festivaluri și este în același timp un fotograf recunoscut.

Fimul are  durata de 116 minute, scenariul și regia sunt semnate de Marius Olteanu.

Artiști: Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Serban Pavlu și Dorina Lazăr. Producţie : Parada Film şi Wearebasca . Distributor francez : Norte Distribution.

Trailer aici

https://vimeo.com/374393823