„Luna Oedip la Londra” / 4.05-08.06/ Londra

Luna Oedip la Londra  405-0806 Londra

Idiosincratic și totuși covârșitor, dificil dar vizionar, inovator și totuși destul de rar pus în scenă, „Oedip"-ul lui George Enescu rămâne una dintre capodoperele canonului modernist. Institutul Cultural Român din Londra celebrează premiera sa absolută în Marea Britanie cu un program având ca protagoniști mari staruri ale scenei de operă, muzicologi de anvergură internațională, dar și artiști fascinați de creația enesciană. Gravitând în jurul producției de la Opera Regală Covent Garden, care va debuta în 23 mai și va ține capul de afiș până în 8 iunie, „Luna Oedip la Londra" propune, printr-o serie de evenimente speciale - concerte, conferințe și expoziții -, o inițiere de profunzime în concepția estetică, universul muzical, dar și în convingerile morale ale marelui compozitor român. 

Invitați: Valentina CarrascoSarah ConnollyDan DediuLauren FaganKasper HoltenLeo HussainÀlex Ollé, Johan Reuter, Sir John TomlinsonRodica Vică şi Iuri Iurciuc. Cu contribuții de Cristina AndreiCornel Brad, Diana Ionescu și Christopher Willis. Biografiile complete ale participanților pot fi citite aici.

4 mai, 7.30pm, Sala Clore a Operei Regale

În profunzime: Oedip"- discuţie şi ilustraţie muzicală

Bilete (£7 - £17) pot fi rezervate AICI

Regizorii Àlex Ollé și Valentina Carrasco, autorii concepției dramatice a „Oedip"-ului londonez, împreună cu Leo Hussain, dirijorul spectacolului, și compozitorul Dan Dediu, profesor al Universității Naţionale de Muzică din București, discută despre complexitatea și originalitatea viziunii enesciene asupra muzicii de operă, dar și despre travaliul artistic pe care îl presupune transformarea unei capodopere tulburătoare într-un spectacol total. Basul Sir John Tomlinson, mezzo-soprana Sarah Connolly şi bas-baritonul Johan Reuter, titularii rolurilor pincipale în producția de la Opera Regală Covent Garden, vorbesc despre provocările muzicale și actoricești pe care le implică interpretarea partiturilor enesciene.

 

5 mai, 7pm, Institutul Cultural Român

Enescu pentru voce"- conversaţie şi concert

Intrarea este liberă, dar este esenţială înregistrarea pe Eventbrite

Muzician de geniu captivat de formele muzicale cele mai diverse, Enescu rămâne cunoscut mai ales ca un remarcabil concertist, fie interpret ori dirijor, precum și ca autor simfonic. Însă liedurile sale și mai ales opera „Oedip" demonstrează că, între lucrările sale, compozițiile pentru voce nu sunt cu nimic mai puțin inovatoare și fascinante. Într-un eveniment special, organizat în sala noastră de concerte camerale ce poartă numele marelui compozitor, bas-baritonul Johan Reuter, starul producției de la Opera Regală Covent Garden, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale, Leo Hussain, dirijorul spectacolului, și compozitorul Dan Dediu examinează dimensiunea vocală a creației enesciene. Cu participarea sopranelor Rodica Vică și Lauren Fagan, a baritonului Iuri Iurciuc, a pianistei Diana Ionescu și a dirijorului şi corepetitorului Christopher Willis.

Program:

Cuvânt de bun venit adresat de Dorian Branea, directorul ICR LondraDan Dediu despre universul operei „Oedip"Rodica Vică & Diana Ionescu:  „Estrene à Anne",  „Languir me fais",  „Present de couleur blanche" şi  „Du confict en douleur" din ciclul de lieduri  „7 Chansons de Clément Marot"

Leo Hussain despre muzica operei „Oedip"Johan Reuter despre rolul OedipKasper Holten despre producţia operei „Oedip" la Opera Regală Covent GardenMuzică din „Oedip" în interpretarea lui Johan Reuter, Lauren Fagan, Iuri IUrciuc şi Christopher Willis

4 mai - 8 iunie, Sala Clore a Operei Regale din Londra şi Institutul Cultural Român

Oedip: o istorie vizuală" - expoziţie

4 mai - Sala Clore a Operei Regale din Londra - disponibilă numai pentru publicul evenimentului În profunzime: Oedip"

5 mai - 8 iunie - Institutul Cultural Român - intrarea liberă

După prima reprezentație din 1936 de la Opéra Garnier din Paris, capodopera enesciană a fost cântată pe cele mai renumite scene muzicale din lume. În cei 80 de ani de la premieră, mari baritoni ca David Ohanesian, José Van Dam sau Monte Pederson au dat interpretări memorabile în rolul tragicului erou antic. Expoziția  „Oedip: o istorie vizuală", realizată de Muzeul „George Enescu" din București, urmărește destinul sinuos al extraordinarei opere, începând cu lunga ei gestație și debutul parizian, bine primit de public și de critică, trecând prin relativul con de umbră occidental din perioada postbelică, până la redescoperirea entuziastă din ultimii ani. Expoziția, prezentată la Londra împreună cu Institutul Cultural Român din capitala britanică, a fost curatoriată de Cristina Andrei.

Expoziţia va putea fi vizionată la Opera Regală numai în cadrul evenimentului „În profunzime: Oedip". În restul zilelor, va fi accesibilă publicului la ICR Londra.

3 martie - 10 mai,  Institutul Cultural Român 

Interludii în cheie fotografică"- expoziţie

Intrarea liberă

Realizate cu ocazia celui mai mare eveniment cultural din România, Festivalul Internaţional „George Enescu", fotografiile lui Cornel Brad, reunite într-o expoziţie intitulată „Interludii în cheie fotografică", prezintă, într-o manieră expresivă, portretele unor mari muzicieni - solişi, dirijori, cântăreţi - surprinşi în scene de culise şi instantanee intime, înainte sau după ce au triumfat în sălile de concert ale Bucureştiului. Aceste „interludii" oferă o privire inedită în culisele unui impresionant eveniment muzical, protagonişii fiind Vladimir Jurowski, Ioan Hollender, Sir Antonio Pappano, Sorin Coliban, Anita Harting, Fazil Say, Maxim Vengerov, Murray Perahia, Katia & Marielle Labeque, Evgheni Kissin, Elisabeth Kulman, Amanda Forsyth, Pinchas Zukerman şi Angela Cheng.

 

23 mai, 26 mai, 30 mai, 2 iunie, 4 iunie, 8 iunie, Opera Regală 

„Oedip" la Covent Garden

Biletele pot fi rezervate AICI

Cu starul danez Johan Reuter în rolul principal și o distribuție de zile mari care îi mai include pe Sir John Tomlinson,Sarah Connolly și Sophie Bevan„Oedip"-ul Operei Regale Covent Garden, regizat de Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, membri ai celebrei companii catalane La Fura dels Baus, și dirijat de Leo Hussain, este prima montare a tulburătoarei capodopere enesciene în Marea Britanie. Premiera are loc în data de 23 mai, spectacolele continuând până în 8 iunie.   

Pentru mai multe detalii vizitaţi www.roh.org.uk