Luna Francofoniei în Polonia

De mai mulți ani, luna martie stă, în Polonia, sub semnul Francofoniei. Ziua Internaţională a Francofoniei este sărbătorită printr-o suită de evenimente culturale, artistice şi educaţionale, pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre statele francofone. Sunt organizate concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme, toate acestea acompaniate de un bogat program educaţional.

Și în acest an, Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează evenimente dedicate Francofoniei, alături de Belgia, Canada, Congo, Elveţia, Franţa, Liban, Luxemburg, Maroc și Tunisia.

Pe lângă atelierele de povești pentru copii, organizate la Mediateca Institutului Francez din Varșovia, dedicate în acest an lui Ion Creangă, de asemenea participării la evenimentul gastronomic „Seara Gusturilor Francofone”, ICR Varșovia va organiza marţi, 28 martie, la cinematograful Kino LAB (CSW Zamek Ujazdowski), proiecţia documentarului În căutarea tatălui pierdut, în regia lui Ionuţ Teianu, în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Varșovia (7-28 martie 2017).

Filmul „În căutarea tatălui pierdut” (România, 2016) are o poveste scurtă și șocantă: când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. John a ţinut secretul toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut.

Chopina 10, 00-559 Warszawa, Tel./Fax + 48 22 891 02 13, mail: warszawa@icr.ro