Lucrările pictorului naiv Ioan Măric expuse în "satul artiștilor populari" Sallertaine din Franța

Expoziția pictorului naiv Ioan Măric se desfășoară între 10-30 august 2019 la  biserica romanică din Sallertaine,  localitate renumită pentru rezidențele pe care le acordă artiștilor plastici din toată lumea, un spațiu unic în Franța.

„Pictorul comunei”, cum este denumit Bădița Ioan Măric, s-a născut în 12 octombrie 1945 la Luncani (Bacău). A fost mai întâi ucenic mecanic, apoi tractorist, instructor sportiv,  ca apoi să fie reperat de pictorul Ilie Boca. Acesta îl modelează, îi moderează impetuozitatea și-i calibrează talentul la școala de arte plastice. Începând cu anul 1968, expune primele sale opere în România : Pitești, Bacău, Slănic Moldova, Arad, Reșița, Constanța, Timișoara, București.

Iată cum îl descrie arhitectul Gelu Savonea, director-adjunct al ICR Lisabona, un cunoscător al operei artistului : „De la apariția  sa, Ioan Măric a surprins nu o dată. El a atras atenția mai întâi prin vitalitatea culorilor și prin ireverența discursului său plastic, iar mai apoi prin lipsa de tabu-uri și de complexe, o atitudine specifică artiștilor veritabili, de cursă lungă. Celor care nu văd în arta naivă decât anecdoticul și veleitarismul, Măric le-a demonstrat că pentru artă se cere talent și inovație. S-a ambiționat cu culorile sale, cu roșul său, să demonstreze – vai, Monsieur Tschumi! – că Roșul este o culoare iar culoarea este viață, viața care ne eliberează de întuneric și neant… prin pata de culoare rămasă în urma pensulei. După ce a strunit cu sălbăticie culoarea, Ioan Măric a luat în vizor, pe rând, viciile, locurile comune, ideile preconcepute, tăcerile, tabu-urile, și le-a denunțat cu linia și cu talentul său epic. Și nu vorbesc aici despre susceptibilitățile și complicitățile societății, ci de cele ale artei, ca expresie ultimă a unei societăți, pe care o disecă fără niciun complex. Să-ți strigi adevărurile – adevărurile artistului plastic, așa cum face Ioan Măric în ceea ce-l privește, este un act de Mărturisire. Un act la care avem șansa să fim martori, vizitând această expoziție și urmărind parcursul rezidenței sale în zilele care vor urma”.

Reperat și susținut de marele etnolog român, unul din marii artiști ai epocii sale, pictorul Vasile Savonea,  Ioan Măric va expune peste tot în lume începând cu anul 1973. În 2004 devine membru al Academiei de Arte Tradiționale din România. În 2008, Parlamentul European îi consacră o expoziție "Un naiv la Parlament". Patru din operele sale sunt cumpărate de Parlamentul de la Strasbourg pentru a fi duplicate și utilizate în școlile primare europene, pe tema spontaneității și a reprezentării figurative a unui fapt, idei, loc. Cinci dintre operele lui Bădiță Ioan Măric au fost cumpărate și sunt expuse la Muzeul internațional de artă naivă din Magog - Québec, Canada.

 În 2017, Asociația și editura  franceză PARLER LES LIEUX   îl alege pe Ioan Măric pentru ilustrarea colecției sale de "Contes, Légendes et Gestes" (Basme, legende, povestiri).

Evenimentul  din luna august 2019, organizat cusprijinul Institutului Cultural Român de la Paris,  are ca element central opera lui Măric, în contextul ecourilor lăsate de Sezonul România-Franța, dar și de faptul că retrospectiva operei lui Ioan Măric va avea loc într-o perioadă de frecventare maximă a acestui "sat de artiști populari".

Sallertaine este localitatea  în care artizanii și creatorii din domeniul meseriilor artistice vin să expună în timpul sezonului estival. Broderii pentru copii, pictură, prelucrarea cuprului, bijuterii vegetale sau utilizarea vechii mașini de cusut, Raku sau arta prelucrării sticlei, toate aceste meserii de demult sunt readuse în actualitate prin prezența artiștilor (aproximativ 40 în fiecare vară), a stagiarilor, a vizitatorilor veniți din toate colțurile lumii. Cândva insulă la Oceanul Atlantic, etichetată "Ville et métiers de l'art" (Orașeși meserii artistice) Sallertaine se află la aproximativ 40 de km de Nantes, în departamentul Vendée, în vestul Franței.

http://www.sallertaine.fr/ai1ec_event/exposition-et-residence-dartiste-ioan-maric/?instance_id=852

NOTĂ: Cu excepția afișelor, fotografiile ne-au fost oferite prin amabilitatea Asociatiei Artistilor Naivi din Romania, http://www.artistinaivi.ro