Lucrările lui Roman Tolici, expuse la Moscova

Lucrarile lui Roman Tolici, expuse la Moscova

În perioada 1-18 decembrie 2016, Galeria Triumph din Moscova găzduiește expoziția Parcurs Dark Matter a artistului Roman Tolici. Proiectul își propune reinterpretarea itinerariul artistic al pictorului Roman Tolici și, în egală măsură, semnalarea contiguității dintre două limbaje artistice: cel aparținând creatorului vizual și cel al creatorului literar. Curatoriată de Oana Tănase, expoziția va avea vernisajul pe data de 1 decembrie, de la ora 19.00. Institutul Cultural Român este partener al proiectului, susținând implicarea curatoarei.

Expoziția a fost anticipată de lansarea unei cărți de artist Roman Tolici, la București, pe data de 25 noiembrie 2016, la galeria Mobius, în prezența pictorului. Creația editorială conține lucrările de la începutul carierei artistice până în etapa maturității, iar textul introductiv al cărții este semnat de Pascal Bruckner, scriitorul fiind un foarte bun cunoscător al lucrărilor lui Tolici. De altfel, Bruckner se raportează astfel de Tolici: La Tolici, îmi place indiferența față de doctrinele estetice dominante: el râde de avangardele râncede care făceau legea nu demult și somau artistul să distrugă orice reprezentare, dacă nu voia să fie acuzat de crimă împotriva conservatorismului. Nu exhumă nicio teorie radicală, suprarealistă, situaționistă, abstractă, conceptuală pentru a-și explica opera, neavând nevoie să aplice o ideologie sau o teorie pentru a-și ilustra inspirația. (Pascal Bruckner)

Expoziția care va avea loc la Galeria Triumph este o parte a unui proiect amplu ce urmărește accesibilizarea limbajului artistic al lui Roman Tolici, cunoscut pentru folosirea recurentă în operele lui a ironiei, mai ales a ironiei cu accente grave. Pentru a reconfirma legătura dintre creația vizuală și cea literară și a legăturii pe care forța viziunii artistice și curajul-două elemente defintorii în operele lui Tolici, cât și în cele literare ale lui Bruckner și a afinității ideatice dintre cei doi creatori, cartea va fi prezentată și în cadrul vernisajului de la Moscova. Astfel, evenimentul va avea parte de o dublă expunere și de două segmente de public care uneori nu se suprapun: cel al consumatorilor de literatură contemporană și cel al iubitorilor de artă.