Lucrările artistei Iulia Toma, în expoziția colectivă „Home/ward Bound/less” de la Galeria Budapesta

Expoziția colectivă de artă contemporană „Home/ward Bound/less”, care va avea loc în perioada 29 ianuarie – 15 martie 2020, la Galeria Budapesta, reunește lucrările artiștilor Iulia Toma (România), Aslan Goisum (Cecenia),Viola Fátyol (Ungaria),Barnabás Neogrády-Kiss (Ungaria), iar curatorul esteNikolett Erőss.Iulia Toma va participa în cadrul expoziției cu lucrareaUnexpected dream/ Dreams and expectations”, 2019 –instalație de textile, broderie cusută la mașină, materiale textile uzate.

„Expoziția tratează fenomenul persoanelor fără adăpost și tranziție, cei care se află pe pământul nimănui, între necesitatea părăsirii unei locuințe și dorința de a se reîntoarce, un loc unde prea multe persoane sunt nevoite sa trăiască. Există o sumedenie de motive pentru care oamenii pierd ceea ce credeau că este o lume sigură sau poate că niciodată nu au avut vreun sens al securității, dar pentru mulți această pierdere sau această stare este o experiența fundamentală ,care a lăsat o amprentă profundă, definitorie, a făcut parte din viața lor, încă de la naștere.

Confortul textilelor, atingerea materialelor și a broderiei, calitatea personală a țesăturilor si a broderiei apar în refracțiile migrației forțate din textilele Iuliei Toma. ( Neașteptate Vise/ Vise si Așteptări, 2019). Toma a intervievat afgani, sirieni si irakieni refugiați în România și evidențiază detalii ale acestor conversații, dorința unei locuințe, lipsa locuinței si circumstanțele pierderii lor. Instalația, făcută din textile largi, stratificate, uzate, păstrătoare de amintiri, permite experiența momentelor unor călătorii lungi.” (Erőss Nikolett)

Iulia Toma (1974) lucrează cu tehnici mixte, creând expresii artistice prin textil, fotografie, pictură, instalații și texte. O preocupă problemele sociale pe care le adresează în mod original, creând un discurs personal, căutând echilibrul elaborat între mesaj și material. Expoziția, organizată în parteneriat cu ICR Budapesta, va fi deschisă până la data de 15 martie 2020 și se poate vizita zilnic între 10.00-18.00, luni închis.


Foto: fragment din lucrarea expusă.