Lucian Ban lansează în Marea Britanie cel mai recent album al său, „Mystery”

Caracterizat de publicaţia „All about Jazz” drept „cel mai creativ muzician nou de pe scena newyorkeză” şi aflat în permanență în atenţia celor mai importante reviste de specialitate din Marea Britanie, precum „Jazzwize” şi „Jazz Journal”, ingeniosul compozitor şi pianist Lucian Ban se întoarce în Regatul Unit pentru un nou ciclu de concerte prilejuit de lansarea celui mai recent album al său, „Mystery”. Pe data de 20 mai 2014, Lucian Ban va concerta la Londra, pe scena celebrului Vortex Jazz Club, după care, pe 21 mai va cânta la Lakeside Arts Centre din Nottingham. Concertele sunt realizate cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra.
Pianistul român este acompaniat de membrii faimosului cvartet „Elevation”: Abraham Burton – saxofon, John Herbert – contrabas şi Eric McPherson – tobe.

Cvartetul Elevation reprezintă o formulă unică în lumea jazzului contemporan. Grupul amalgamează elemente de jazz modern şi de avangardă, fiind compus din muzicieni cu experiență în ambele genuri, care alcătuiesc împreună o combinație originală. Albumul „Mystery”, o ilustrare perfectă a sound-ului promovat de Elevation, a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun album al anului 2013, oferit de New York City Jazz Record.

De două ori nominalizat pentru „Best European Jazz Musician”, Lucian Ban, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din București, a pus bazele grupului Jazz Unit şi a realizat două albume pentru Green Records. În 1999, s-a mutat la New York unde a studiat timp de doi ani la New School University. Debutul în America i-a adus patru stele din partea revistei „Allmusic" pentru duetul cu Alex Harding, „Somethin’ Holy”. Acestui succes i-a urmat o altă serie de proiecte primite foarte bine de critică, cum ar fi „Premonition” (2003), „Tuba Project” (realizat împreună cu Bob Stewart, 2006) şi „Playground” (împreună cu Jorge Sylvester, 2006). În 2010, lui Lucian Ban îi apărea, la Sunny Record, „Enesco Re-Imagined”, cel mai de succes CD al său până la momentul respectiv, album prezentat și la Londra, la Southbank Centre, cu sprijinul ICR Londra, în cadrul ediţiei din anul 2011 a London Jazz Festival.


Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.